Цените на LED лампите продължават да падат

Една светодиодна крушка с мощност 9W  струва около 7 лв. в момента, докато през 2010 г. цената й била 12 лв.

Една светодиодна крушка с мощност 9W струва около 7 лв. в момента, докато през 2010 г. цената е била 12 лв.

И през настоящата година ще се запази тенденцията цената на LED лампите да намалява. За последните 5 години тя е паднала с над 40%.

В момента една светодиодна крушка с мощност 9W  струва около 7 лв., а през 2010 г. е струвала около 12 лв. Основната причина за спада на цената е свръхпроизводството и голямата конкуренция в сектора, съобщиха от Realux.

През 2015-та и началото на 2016 г. най-продавани са LED крушките с мощност 13W, 16W и 20W и LED луничките с мощност 5W и 7W, по данни от българската компания за енергоспестяващо и LED осветление.

В момента клиентите предпочитат да купуват крушки най-вече в големите строителни хипермаркети, в хранителните магазини и в кварталните железарии. На база на общия оборот покупките онлайн все още са едва около 5-10%. Този процент обаче ще нараства с всяка изминала година, коментираха от Realux.

Очаква се около 10% ръст на онлайн покупките на LED лампи у нас през 2016 г. Предпоставки за това са ясните условия при пазаруване онлайн, възможността да се върне продуктът и спестяването на време за покупка.

Пазарът на LED продукти в световен мащаб се оценявана над 82 милиарда долара през 2015 г. Европа заема най-голям дял от този пазар – 23%, следвана от Китай – 21% и САЩ – 19%, обобщиха от Realux.

Коментари по темата: „Цените на LED лампите продължават да падат”

добавете коментар...

  1. лед

    В алибаба са 1$.

  2. И аз

    Онзи ден ги гледах и нещо не ми излиза сметката. То хубаво 9 вата(еквивалент на 70W) е 7лв, но на смотана марка, а за Филипс става двойна.

  3. Мда

    Ясно ” една светодиодна крушка с мощност 9W струва около 7 лв” – при тази цена ще пропусна. 🙂

Коментар