10 броя LED крушки пестят над 150 лв. годишно

LED лампите имат 50 000 часа живот и практически може да не се наложи подмяната им в продължение на 10-15 години

Със 152 лв. може да падне годишният разход за електричество на домакинствата, ако заменят халогенните крушки с LED лампи, според изчисления на българската компания Домо Естетико, известна с марката Realux.

Сравнена е консумацията на трите вида лампи: халогенни, енергоспестяващи и LED (светодиодни). Ако жилището се осветява от енергоспестяващи лампи, преминаването на светодиодно осветление ще намали сметката за ток с 18 лв. на година.

Но реално спестяването е повече, защото LED лампите имат 50 000 часа живот и практически може да не се подменят в продължение на 10-15 години. За сравнение, една енергоспестяваща крушка има 12 000 часа живот, а халогенната лампа – едва 2 000.

Изчисленията са направени за едно домакинство с 10 лампи, които работят по 5 часа в денонощието – 4 часа на дневна тарифа и 1 час на нощна. Спестената сума е достатъчна, за да покрие годишния абонамент за телевизия или домашен интернет.

63% от българските домакинства използват LED лампи, показва неформално проучване на Realux. 26% от домовете избират енергоспестяващи (компактни флуоресцентни) лампи, а 11% предпочитат друг тип крушки, включително халогенни, сочи още анкетата.

Коментари по темата: „10 броя LED крушки пестят над 150 лв. годишно”

добавете коментар...

  1. бач кико

    А ако спрете и цигарите колко ще спестите?
    1кутия на ден~5лв
    365*5=1825лв на година+150=1975лв годишно! това са много банкети пиене, ходене по кобри и т.н.т.:))) изборът е ваш!!

  2. ха

    Аз ползвам 0,5 ватова китайска крушка за контакт, която е под формата на газена лампа (в нея има цели 5 светодиода). Досега не съм я изключвал и върши отлична работа в коридора (за да не се блъскаш в стените през нощта).
    Така, че в статистиката че “63% от българските домакинства използват LED лампи” може да включите и моето.

  3. златков

    Аз ползвам ОКТАЛЕД , имат модел ефективност 140лм/ват.

  4. Anonymous

    студена светлина(бяла като изгряващо слънце) – за събуждане
    неутрална – за деня
    топла светлина(жълто-оранжева като залязващо слънце) – вечерта и заспиване

    и различни цветове – за лечение

  5. Da be

    Обикновено некоректните компании спекулират с живота на диодното осветление. При сегашните образци, след 15000 часа лумените намаляват на половина, а след 20000 часа спокойно може да изхвърлите крушката. Да не говорим, че слабото масно на диодните крушки са драйвърите, които я изкарат гаранционния срок,я не.

  6. tito

    Точно на Realux преди две години и нещо купих три крушки 12W, бяха по 18лв. крушката. Точно изтека гаранцията и едната изгоря, другите две все още работят. А имам и 3 на OSRAM от енергоспестяващите на по десет години с живот от 6000 часа и още работят. Така че с тези 50 000 часа на Realux, хич не ми се вярва.

  7. ти

    … и някой трябва да се научи какво представлява цветова температура и да си поиска “топла светлина” 🙂

  8. аз

    и светят отвратително

Коментар