AMD подготвя за лятото новия си коз Ryzen 7000

Нова линия 5-нанометрови процесори Ryzen 7000 излиза на пазара през лятото
(снимка: AMD)

AMD планира да пусне нови настолни процесори Ryzen 7000 тази година, които ще бъдат много различни от своите предшественици. Компанията подготвя премиера на чиповете през май.

Според последните информации, AMD ще представи новото поколение процесори на изложението Computex 2022, което започва на 24 май. Предполага се, че в Тайпе компанията няма да разкрие всички характеристики и цените на Ryzen 7000.

Очакванията са AMD да пусне новите процесори скоро след премиерата – още в средата на третото тримесечие, тоест през лятото, съобщи WCCFtech.

Ryzen 7000 бележи прехода към платформа AM5, разчита на архитектура Zen 4 и е направен по 5-нанометрова технология. Чипът поддържа памети DDR5 и шина PCIe 5.0, а според слуховете всички модели от линията ще имат интегриран iGPU.

Процесорите Intel Raptor Lake ще се конкурират директно с Ryzen 7000. Те запазват дизайна LGA 1700 и ще се произвеждат по 10-нм технология. Но Intel ще прехвърли големи ядра в архитектурата Raptor Cove, докато малките ще запазят старата архитектура, но броят им ще се удвои.

Очаква се Raptor Lake да излезе по-късно от конкурентните AMD процесори – в средата на четвъртото тримесечие, тоест в края на годината.

Коментар