Tesla без водач се блъсна в самолет, завъртя го и продължи

Tesla Model Y на автоматичен ход, извикана от своя собственик, се удари в самолет на летище
(снимка: Reddit / Smiteme)

Програмистите на Tesla работиха усърдно, за да научат автоматизираните системи на колата да избягват инциденти нощем с превозни средства, стоящи на ръба на пътното платно с мигащи маяци. Сега обаче ще трябва да решат нов проблем – сблъсъците със самолети…

Електромобил и самолет могат да се ударят един друг само на земята – и по-точно на някое недобре обезопасено летище, което прави вероятността от подобни инциденти много малка. Но именно за такъв случай разказва в популярния форум Reddit очевидец на сблъсъка.

На публикуваните кадри, заснети от камера за видеонаблюдение на летище, се вижда как електрическа кола Tesla Model Y се сблъсква с лек самолет Cirrus Vision (струващ около 3,5 милиона долара), който стои неподвижно. Твърди се, че собственикът на електрическата кола е използвал функцията за дистанционно извикване на автомобила от мястото за паркиране, което е на известно разстояние от него.

Автоматиката на колата започва да извършва необходимите маневри, но не успява да разпознае като препятствие задната част на фюзелажа на самолета, повдигнат над земята, и да спре навреме. От записа се вижда, че след контакт със самолета, автомобилът продължава да се движи, завъртайки Cirrus около вертикалната му ос.

По принцип, този случай не е уникален в практиката на използване на автоматичните системи на Tesla. В една от първите фатални катастрофи с Tesla във Флорида беше замесена технологията за активна помощ на водача. Разследването установи, че на кръстовището бордовите камери на колата не са забелязали леко полуремарке, блокиращо пътя на електромобила на фона на ясно небе, и Tesla се врязва под камиона с пълна скорост.

В сегашната ситуация със самолета се случва приблизително същото: небето по посока на автомобила е доста светло, а долната част на фюзелажа на самолета е боядисана в бяло. Но за инцидента немалка вина има и собственикът на автомобила, коментира Electrek. Спецификата на функцията Summon изисква операторът да държи пръста си върху екрана на смартфона, докато електромобилът се придвижва автоматично към него.

Ако възникне ситуация, при която колата трябва да бъде спряна, достатъчно е собственикът да вдигне пръста си от екрана на смартфона. Очевидно в случая той просто не е бил достатъчно внимателен, тъй като колата продължава да се движи още няколко секунди след контакта със самолета.

Коментари по темата: „Tesla без водач се блъсна в самолет, завъртя го и продължи”

добавете коментар...

  1. :)

    “стоящи на ръба на пътното платно с мигащи маяци” – Какво ли е това чудо на природата “мигащи маяци”

  2. .

    Интересно ми е колко време ще оцелее всяка една подобна Тесла в автоматичен режим по Българските пътища 😀 Давам срок не повече от месец, като много от тях ще дадат фира далеч по-рано :–)

Коментар