Странен AI прави речта негодна за преобразуване в текст

Освен да преобразува реч в говор, AI може и да възпрепятсва транскрипцията
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов алгоритъм, разработен от група инженери на Колумбийския университет (Ню Йорк, САЩ), прави човешката реч негодна за автоматичен превод в текст, докато хората продължават да я разбират.

Технологията „неврално маскиране на гласа в реално време” се базира на изкуствен интелект в реално време и трансформира речта по такъв начин, че системите за автоматична транскрипция, тоест за преобразуване в текст, не могат да разпознаят речта.

Обикновено изкуственият интелект е обучаван да разбира естествената човешка реч и нейните по-фини нюанси, но това е нож с две остриета: съвременните джаджи са станали толкова умни, че успешно се справят с разпознаването на говор и, според теориите на конспирацията, шпионират своите потребители чрез изпращане на данни до сървърите на технологичните гиганти.

Но ето, че изследователи от Колумбийския университет са решили да създадат система, която действа точно обратно. Тя добавя в реално време шум, не по-силен от шепот, към звука от човешката реч, който предотвратява автоматичното ѝ преобразуване в текст. В същото време човек запазва способността си да разбира такава реч.

Действието на системата в реално време се счита за пробив в тази област, отбелязва The Register. Подобни технологии съществуваха и преди, но те се основаваха на последваща обработка на съществуващи записи.

Карл Вондрик, доцент по компютърни науки и един от разработчиците на технологията, пояснява, че системата предотвратява транскрибирането на 80% от речта в текст. Нещо повече, технологията не се нуждае от изслушване на речта до края и не се интересува какво оборудване се използва за прослушване на текста.

Миа Чикиер, студент и ръководител на екип, описва алгоритъма като „превантивна атака”: системата анализира предишните две секунди от записа и предсказва какви звуци ще последват, след което генерира звук, който създава шум в предвидената реч или подобни по звучене думи.

Очевидно този странен проект е насочен срещу автоматичната транскрипция на говор в текст в реално време. Учените, тествали системата, твърдят, че тя работи ефективно в реални условия, в различни помещения с различна геометрия. В текущата версия AI моделът работи с английска реч, но учените планират да добавят поддръжка и на други езици.

Коментари по темата: „Странен AI прави речта негодна за преобразуване в текст”

добавете коментар...

  1. Надежда Василева

    Май е защита срещу контрол от ИИ. Всъщност е срещу това, кой ползва транскрипцията на гласа, а дали човек разбира човека също е въпрос или ИИ може да вземе по- добро решение, ако разбира смисъла…Машинната логика е по-добра от скалъпените сценарии на глупавия лъжлив простак, въпрос на качество на ИИ.
    Харесва ми .
    В ИИ , без да съм запозната с нещата, от друго поколение съм, най ми се ще да има точност и програма причинно – следствена връзка в събитията / не данничките човешки както са удобни да се въртят за сценарии, типичен случай е войната в Украйна, оповестена от агресора като умиротворителна акция….Той прави данни фалшива реалност и тласка живота в надграждане на злините.Нищо, този път , според някои среди, знак ще се даде от околната среда за това как се играе с безплатни подаръци /газ/от Планетата за пари и как се причиняват бедствия с тези пари, вложени в оръжия ./
    ИИ има бъдеще. а човекът може да бъде по-лек за обгрижване от околната среда, по -наясно с мисията си в света и с повече радост от това, че му е дадена бреалност.

Коментар