Южнокорейският ИТ бизнес обмисля изтегляне от Китай

Бизнес климатът в Китай става проблематичен за ИТ компаниите от Южна Корея
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече технологични компании от Южна Корея възнамеряват да преместят предприятията си от Китай. Според информация от Корейската международна търговска асоциация, много южнокорейски фирми са притеснени от затварянето на фабрики в Китай, поради новата вълна на Covid-19, и влошаването на отношенията между САЩ и Китай.

В близкото минало бизнесът на южнокорейските компании в Китай пострада на фона на новините за разполагане на американския противоракетен комплекс THAAD в Корея, отбелязва Business Korea. Търговската война между САЩ и Китай също се отразява негативно на бизнеса, а санитарните ограничения, въведени на 28 март в Шанхай и други китайски градове във връзка с Covid-19, само изострят ситуацията, като нарушават веригите за доставки.

Според източници от индустрията, много южнокорейски компании в Шанхай се сблъскват със сериозни затруднения, а редица големи корпорации вече са напуснали Китай. Твърди се, че Samsung Electronics прехвърля производството на смартфони от Китай в страните от Югоизточна Азия.

Новоизбраният президент на Южна Корея Юн Сок-йол и неговата администрация изглежда са ориентирани към по-тясно сътрудничество със Съединените щати, в резултат на което се очаква все повече южнокорейски компании да напуснат Китай в обозримо бъдеще.

Коментар