Уникален проект подкрепя свободното изкуство

Уникален проект за подкрепа на свободното съдържание в България бе обявен в рамките на OpenFest 2006. Той предвижда създаване на първи по рода си Център за свободна култура.

Инициативата носи името C3 – съкращение от Creative Commons Center, което същевременнно е заигравка със звучащия по същия начин израз “See Free” (виж свободно). В инициативата ще вземат участие артисти, певци, филмови режисьори и изпълнители от всички сфери на изкуството.

С3 ще предоставя артистично пространство, което всеки творец ще може да използва свободно за създаването на произведенията си. Единственото условие е създаденото чрез С3 произведение на изкуството да се разпространява под свободен лиценз.

Центърът за свободна култура ще се състои от няколко лаборатории: фотографска, мобилна аудио лаборатория, видео лаборатория, както и модулна сцена и киносалон. Целта на центъра е да подпомага развитието на новото изкуство, обучението и комуникацията между творци от всички сфери и най-вече създаването на изкуство заради самото изкуство.

Creative Commons Center до момента е единствен по рода си както в България, така и по света. За разлика от традиционния подход при изпълнение на подобни проекти, екипът на Фондация “Отворени проекти” е предпочел различен начин за избор на целите на своята инициатива. Тя бе стартирана посредством серия интервюта, направени сред представители на съвременното изкуство, мениджъри на културни проекти и др., обединени в общ тематичен филм, представен за първи път на OpenFest 2006.

Като част от С3 ще се развива и фотографският проект Simple Studio, разработван от Йовко Ламбрев заедно с други фотографи. Simple Studio ще представлява фотолаборатория, която ще дава възможност на фотографите както да творят, така и да се изявяват на конкурси, изложби и други прояви.

По думите на Йовко Ламбрев, председател на Фондация “Отворени проекти”, на сайта на организацията ще бъде добавен форум, в който всички, интересуващи се от проекта C3, ще могат да изкажат мнение, да дадат препоръки и идеи, да споделят мислите си, като по този начин ще помогнат за създаването на облика на С3.

Уникален сам по себе си е и самият OpenFest, по думите на специалния гост на тазгодишния фестивал – Брендън Робинсън, миналогодишният лидер на проекта Debian и един от разработчиците с най-голям принос за развитието на дистрибуцията.

“Българският фестивал на свободния софтуер и свободната култура OpenFest е уникален и аз никога досега не съм виждал подобно събитие”, заяви Робинсън часове преди отпътуването си от България. Той сподели, че е присъствал на много различни конференции по света, посветени на свободния софтуер, но никога не е бил на фестивал, където в толкова широк диапазон да е застъпена концепцията за свободното споделяне и свободното творчество.

“Разнообразието от аспекти на свободата, което покривате тук на OpenFest, включването на свободното изкуство чрез OpenArt частта и акцентът върху BSD – всичко това прави българския фестивал уникален”, заяви Робинсън.

Коментар