Интелигентни роботи навлизат в търговията на дребно

Умните роботи заменят хората при вдигане на тежки товари и ходене на дълги разстояния
(снимка: CC0 Public Domain)

Търговията на дребно е един от секторите, които ще се възползват най-много от използването на интелигентни роботи като допълнение към хората-работници. Доклад на Gartner под заглавие „Нововъзникващи технологии: внедряването на интелигентни роботи генерира разнообразна бизнес стойност” сочи, че навлизането на умни роботи в търговията на дребно демонстрира количествено измерими и много добри резултати в 72% от случаите на употреба. А това, според анализаторите, е най-високият процент сред всички индустрии.

Основните предимства на смарт-роботите включват замяна на хората при вдигане на тежки товари и ходене на дълги разстояния, подпомагане при избора и консолидирането на поръчки, както и възможността за сортиране на пакети по дестинация. Анализаторската фирма прогнозира, че до 2030 г. 80% от хората ще работят успоредно с интелигентни роботи всеки ден. Този резултат ще се дължи на напредъка на интелигентните роботи в сферата на изкуствения интелект, социалните взаимодействия и способностите за допълване на уменията на хората.

Пандемичните времена като трамплин за роботиката

Поради бума на електронната търговия по време на пандемията търговците на дребно трябваше да увеличат рязко способността си да изпълняват бързо поръчките на клиентите. „Много логистични и търговски предприятия имаха трудности да се справят с търсенето поради пандемията”, казва Анет Джъмп, старши директор и анализатор в Gartner. „Онлайн дейностите им се разшириха значително и те трябваше да обработват стоките по-бързо”.

Подпомагайки хората, интелигентните роботи „масово усъвършенстват това, което умеят човешките оператори”, допълва Джъмп, цитирана от Computerweekly. Според Gartner, това е накарало търговците на дребно и логистичните фирми да обърнат сериозно внимание на внедряването на роботи, за да ускорят определени аспекти от бизнес-дейностите си. „Налице е стремеж към автоматизиране на рутинните, досадни операции и създаване на високотехнологични работни места”, обобщава тя.

Търговията на дребно – водеща в разработките

Сред най-разпространените роботи са тези, които автоматизират рутинните дейности в складовете на търговски вериги за хранителни продукти и други бързооборотни стоки. Тук и конкуренцията между различните разработчици на роботи е особено силна.

Иновациите идват от две страни едновременно. Роботи се създават както от компаниите с дългогодишен опит в автоматиката, така и от технологични развойни звена на фирми, които имат силно разгърнати търговски вериги и големи складове, обслужващи тези търговски вериги.

Това означава, че големите търговски вериги с огромна магазинна и складова мрежа имат собствени екипи за проектиране на роботизиращи технологии, които създават машини на база ежедневната работа на търговците.

Според Gartner, логистичните роботи са най-популярни и технологично най-зрели измежду всички случаи на използване на интелигентни роботи. Проучване на анализаторската фирма наскоро установи, че половината от всички внедрени интелигентни роботи работят именно в логистичния сектор.

Докладът на Gartner от миналия месец отчита, че подобни машини често биват използвани като автономни мобилни роботи, механизми за захващане и преносни механизми тип въртележка. Но Джъмп посочва, че в много други сектори умните роботи все още са на експериментален етап.

Много пътища за иновациите

При всички положения технологиите все още са млади и тепърва ще търпят развитие. Докато някои компании разработват свои собствени роботи, специфични за конкретни задачи, технологичните лидери в други сектори тепърва ще преценяват как да подходят към роботиката.

Някои компании ще продължат да разработват интелигентни роботи самостоятелно, „в собствената си къща”, автоматизирайки ежедневните дейности. Други фирми може би ще си партнират с новостартиращи предприятия от сферата на роботиката, за да създадат машини, които отговарят на конкретните им бизнес-изисквания.

Ще има и такива фирми, които навярно ще предпочетат да работят по план, който може да изисква внедряване на няколко интелигентни робота за различни роли, облекчавайки дейността на хората-работници.

Коментари по темата: „Интелигентни роботи навлизат в търговията на дребно”

добавете коментар...

  1. хАй Ти Специалист

    С това просто искат да кажат, че все по-агресивно изместват нуждата от човешкия труд с напредването на технологиите и все по-малката нужда от хора изобщо ще има за в бъдеще. Една от причините за тази нужда от роботите била “ПланДемията”…

  2. :o)

    По принцип би могло да има автоматични складове, когато има готови пакетирани стоки.
    Само, че роботите постоянно се развалят и трябват огромни суми пари за да бъдат поддържани работоспособни и защитени от кибер атаки.
    Така че в крайна сметка не е измерено колко са рентабилни.

  3. робот

    няма да иматпродажби на дребно
    защото на хората не им остават пари за пазаруване

  4. Манол

    Много думи и нулева конкретика!

Коментар