160 000 електрически самолета ще летят към 2050 година

Rolls-Royce работи активно по създаване на напълно електрически комерсиални самолети
(снимка: Rolls-Royce)

Rolls-Royce не крие намерението си да стане един от пионерите на пазара на електрически самолети. Миналата есен нейният едноместен Spirit of Innovation подобри скоростния рекорд за този клас самолети, а до 2026 г. компанията очаква да започне доставките на пътнически електрически самолети за Норвегия.

Като цяло, в географски план Rolls-Royce идентифицира два пазара за активна електрификация на гражданската авиация – това са Норвегия и Япония, отбелязва Nikkei Asian Review. И двете страни имат малка територия и необходимост да стигнат до изолирани острови. Ето защо Rolls-Royce си сътрудничи с местни компании за разработване на електрически самолети, способни да превозват пътници на къси разстояния.

Съществуващият електрически самолет на Rolls-Royce е оборудван с електромотор 400 kW и тягова батерия, която осигурява пробег от около 320 км. Според разработчика, това е най-мощният мотор сред всички съществуващи електрически самолети. Миналата година такъв самолет разви средна скорост от 555,9 км/ч на разстояние 3 км и 532,1 км/ч на 15 км, а максималната скорост достигна 623 км/ч.

Плановете на Rolls-Royce включват и създаване на електрически двигатели за превозни средства с вертикално излитане и кацане. Британската компания Vertical Aerospace е един от клиентите на Rolls-Royce в тази област и очаква да получи съответните компоненти от партньора си през 2025 г.

Показателно е, че японската авиокомпания Japan Airlines възнамерява да закупи или наеме 100 самолета Vertical Aerospace, а друга местна компания, Marubeni, планира да купи до 200 такива самолета.

Според експерти, до 2030 г. в Япония ще бъдат пуснати в експлоатация най-малко 630 електрически самолета, след десет години броят им ще нарасне до 4500 единици, а до средата на десетилетието ще достигне 16 400, или приблизително 10% от световния флот. По това време най-малко 160 000 самолета с електрическо задвижване ще бъдат в експлоатация по целия свят.

Коментари по темата: „160 000 електрически самолета ще летят към 2050 година”

добавете коментар...

  1. :o)

    320км пробег вие ебавате ли се? Някои го минават това с колело.
    Като измислите двигатели способни да минат атлантика или пасифика,
    елате се обадете 😉

Коментар