Топ-шефове напускат Twitter покрай поглъщането от Мъск

Главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал е приканил двама от топ-шефовете на компанията да се оттеглят (снимка: CC0 Public Domain)

Twitter потвърди, че двама от топ-шефовете напускат компанията. Социалната медия преживява едно от най-големите си сътресения, откакто Илон Мъск обяви плановете си да купи фирмата.

Двамата напускащи са шефове по управление на потребителската база и по приходите. Освен това от тази седмица фирмата спря и наемането на нови хора, с изключение на „критични за бизнеса роли“.

Кайвон Бейкпур, който досега ръководеше потребителското подразделение на Twitter, и Брус Фалк, който наблюдаваше приходите, написаха в четвъртък, че напускането не е тяхно решение. Бейкпур каза, че в момента е в отпуск по бащинство и е разочарован, след като бил помолен да напусне от г-н Параг Агравал, който „иска да поведе екипа в друга посока“.

„Ще поясня, че и аз бях уволнен (от Параг)“, написа Фалк, цитиран от BBC. Изглежда обаче той е изтрил туита си по-късно. В биографията му в Twitter вече пише „безработен“.

Джей Съливан, който ръководеше потребителското звено по време на отпуските на Бейкпур, ще стане постоянен ръководител на отдела. Той ще наблюдава и екипа по приходите, докато бъде назначен нов шеф там.

Изглежда пазарните анализатори виждат известна връзка между напускането на двамата топ-шефове и изявлението на Мъск, че трябва да отпадне постоянната забрана на профила на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Мъск смята, че перманентни забрани трябва да се прилагат само за ботове и за профили, които генерират спам. Така милиардерът даде да се разбере, че „Тръмп трябва да бъде върнат в Twitter“.

Самият Тръмп каза, че няма амбиции да се завръща в Twitter. Вместо това той иска да развие собствената социална мрежа Truth Social.

Коментар