Google Maps добавя „всепоглъщащ“ изглед

“Всепоглъщащ” изглед в Google Maps ще ни потапя в атмосферата на локациите, които разглеждаме (снимка: Google)

Google добавя нов режим към своята платформа „Карти“ (Maps), позволявайки на потребителите да се наслаждават на завладяващи гледки към градовете и кварталите с впечатляващо ниво на детайлност. Компанията нарича това „всепоглъщащ“ изглед.

Целта е човек да види и почувства локациите, които посещава, възможно най-реалистично. Това е постигнато чрез комбинация от съществуващите изображения в Street View и въздушни картографски изображения, обединени в инструмент за дистанционно изследване, дори позволявайки да се наднича вътре в ресторанти и заведения, за да може човек да получи „усещане за атмосферата“.

Google казва, че „всепоглъщащият“ изглед е рожба на последните дoстижения в компютърното зрение и изкуствения разум, които са позволили на развойните екипи да обединят милиарди изображения от Street View с наличните аерофото-карти. Резултатът е дигитален модел на света с много впечатляваща разделителна способност и детайлност.

Предполага се, че новата система може да работи на почти всеки телефон или устройство и ще позволи на потребителите да се разхождат из забележителности, градове или квартали, за да добият поглед в перспектива отблизо. Обичайните функции на Google Maps като рецензии, обща информация за бизнеса или данни за забележителностите са интегрирани в този „всепоглъщащ“ изглед.

Интересна добавка е възможността потребителят да използва плъзгач за време, за да види как изглежда мястото в различните часове на деня. Тази функция дори отчита промените във времето и движението на сенките, докато слънцето се движи по небето. Могат да се видят движенията на облаци, дъжд и дори летящи птици.

Google ще пусне функцията първоначално в Лос Анджелис, Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско и Токио. После ще последват още градове.

Коментар