Метапростраството – бизнес с бесен растеж

Бизнесът около метавселената ще достигне обем от 426,9 милиарда долара до 2027 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на всичко, свързано с т. нар. метапространство, ще е един от най-динамично развиващите се бизнеси в света в идните няколко години. Когато се вземат под внимание всички ниши, свързани с изграждането на метапространството – хардуер, софтуер, платформи, финансови услуги и др. – пазарът се оценява на 61,8 милиарда долара за 2022 година и той ще се увеличи до 426,9 милиарда в петте години до 2027 г. Това прави среден годишен темп на растеж от 47,2% за прогнозния период, според Markets and Markets.

Подобен ръст е мечта за повечето индустрии по света. Основен фактор, стимулиращ растежа, ще е достъпността на клиентските устройства за взаимодействие с метапространството – VR устройства от различен вид. Пускането им на приемливи цени за големи пазари като Китай и Индия ще ги направи достъпни за масите.

И в момента компаниите за електроника предлагат XR устройства като безплатен подарък при закупуване на електронни уреди като телевизори, игрови монитори и игрални конзоли. Стимул за пазара ще бъде и нарастването на търсенето на устройства като VR слушалки, MR слушалки, HUD, HMD, интелигентни очила, интелигентни шлемове в медийната и развлекателната индустрия.

Като цяло хардуерът ще е сегментът, който ще държи най-голям пазарен дял измежду всички ниши в бизнеса с метапространството. Софтуерът е неразривно свързан с хардуера, но на първо време повече развитие и динамика ще има в сферата на системите за 3D визуализация, децентрализирано съхранение на данни, 3D камери и др.

От гледна точка на житейските дейности, които най-бързо и най-успешно ще се гмурнат в метапространството, очакванията на анализаторите са, че това ще се случи със спорта, забавленията и развлеченията, медицината, образованието, рекламата.

Разработваният софтуер ще има директно влияние върху 3G реконструирането, създаването на реалистични и естествено изглеждащи пространства, управлението на детайли като дълбочина, цветове, интензивност и др.

Ключова роля ще имат фотограметричните софтуери в съчетание с наборите от камери, изчислителните модули, сензорите. Способността на тези системи да обработват „обемно видео“ ще е решаваща за възприемането на метапространството.

Коментари по темата: „Метапростраството – бизнес с бесен растеж”

добавете коментар...

  1. о

    метапространството – пълна тъпотия

Коментар