Пандемията даде тласък на безконтактната биометрика

Безконтактното четене на биометричните показатели вече измества пръстовия отпечатък (снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията срина някои бизнеси, ускори други, но едновременно с това разви трети – такива, които иначе може би нямаше да се разраснат скоро. Безконтактната биометрика е такъв случай.

Заради пандемията, притесненията на хората, правителствените инициативи и до голяма степен благодарение на популярността на таблетите и смартфоните, решенията за безконтактна биометрика са бързорастящ пазар в момента. Неговият обем се изчислява на 19,7 милиарда долара за настоящата година.

В рамките на 5 години тази сума ще се увеличи до 39,8 милиарда долара, според наблюдателите от MarketsandMarkets. Най-новият им доклад разглежда бума на този пазар, породен от Covid и всеобщото желание за повече хигиена и физическа дистанция.

За разлика от досегашните фактори за растеж обаче в бъдеще безконтактната биометрика ще се развива заради по-различни причини. Водеща роля ще имат потребностите на правоохранителните органи и в частност криминалното идентифициране, разследванията.

Това, което досега се правеше преди всичко на база пръстови отпечатъци, сега все по-често се заменя с безконтактно разчитане на уникални телесни маркери: мрежата от кръвоносни съдове, формата на дланта, лицето, характеристиките на гласа, ирисовия отпечатък.

Макар че в повечето технологични ниши най-голяма динамика на развитието се предвижда за азиатските пазари, в този случай водеща роля се очаква да играе Северна Америка.

Мотивите, които ще формират политиките за въвеждане на безконтактна биометрика, включват борбата с тероризма, справянето с нелегалната имиграция, опазването на сигурността.

Все по-често ще чуваме и за случаи на кражба на идентичността в кибернетичното пространство. Заради тях безконтактните биометрични решения ще стават все по-значими.

Още един фактор, който ще влияе на динамиката на пазара, ще е управлението на работната сила, особено в контекста на вече наложилите се форми на хибридна и дистанционна работа.

Коментар