Над 50% от служителите на Apple искат да я напуснат

Над половината от работещите в Apple се оглеждат за друг работодател заради задължението за присъствена работа по офисите (снимка: Арне Мюзелер, CC-by-SA-3.0)

Седмици след като Apple започна да изисква от служителите си да прекарват поне няколко дни в офиса, повечето от работниците са недоволни. 76% от служителите на фирмата, анкетирани в анонимно проучване, твърдят, че са несъгласни с политиката на компанията за завръщане по работните места, приложена след „края“ на пандемията. Значителна част от тях се ослушват за друг работодател.

Проучването, проведено от анонимната социална мрежа Blind, събра отговори от 652 служители на Apple през април. Въпреки че самоличността на респондентите не е известна, работният им статус е потвърден от техните корпоративни имейл адреси в Apple.

Констатациите показват, че Apple може да се окаже в затруднение с плана си за хибридна работа. От 11 април той изисква корпоративните работници да идват в офиса веднъж седмично, а от началото на май – два пъти в седмицата.

В продължение на две години, до средата на април много служители на Apple работеха изцяло от домовете си. Сега, свикнали да не пътуват до работното си място, те се притесняват да се върнат в офиса и казват, че ще си търсят работа в други технологични компании, които предлагат по-гъвкави работни условия.

Значителен брой работници – 56% – твърдят, че искат да напуснат Apple възможно най-скоро поради изискването за присъствие в офис.

Един от анкетираните служители на Apple заяви в коментар пред Blind, че иска да напусне поради „Covid инфекции в офиса, токсична фирмена култура и липса на баланс между работата и личния живот“. Друг пък написа в Blind: „Ръководството на Apple е „перде“, както обикновено“ и посочи, че след април може да се очаква зачестяване на напусканията.

Проблем има не само в офисите на Apple, но и в нейните магазини: служителите в тях също са крайно недоволни. Сайтът за технологични новини The Verge съобщи през декември за „психическите условия“, пред които са изправени продавачите, включително работа с „разгневени клиенти“.

Предполага се, че мнозина от гневните служители на Apple са изчакали времето на вземане на годишните си бонуси, преди да започнат да търсят работа другаде. Тези бонуси обичайно се дават през април.

От друга страна, Apple отложи планираното изискване служителите да присъстват в офисите по три дена в седмицата. То щеше да влезе в сила утре, 23 май, но бе отменено тази седмица. Това може би ще разколебае част от гневните служители, които искат да напуснат заради недобър баланс между работа и личен живот.

Коментари по темата: „Над 50% от служителите на Apple искат да я напуснат”

добавете коментар...

  1. :o)

    Жалко че не е жив Стив Джобс – бих искал да го видя пред върволицата лигльовци и путьовци които искали да напуснат заради незнам си колко дни офлайн и онлайн
    да им застане и крещи в лицата ИЗЧЕЗВАЙЙЙ ТИ НЕ СИ СЛУЖИТЕЛ НА ЕПЪЛ ПОВЕЧЕЕЕ
    🙂

Коментар