САЩ замразиха Борда за борба с дезинформацията

Бордът за борба с дезинформацията в САЩ трябва да заработи след 75 дни (снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на вътрешната сигурност в САЩ спря работата по наскоро обявения Борд за управление на дезинформацията. Директорът на борда Нина Янкович подаде оставка. Тя обясни, че решението ѝ идва „след непрестанен поток от тормоз“.

Повечето издания в САЩ обявиха новината под заглавие „Бордът за борба с дезинформацията падна жертва на дезинформацията“. „От самото начало МВС не разкри почти нищо за целите на Съвета или неговите правомощия, което доведе до притеснения, че това ново образувание може да наблюдава социалните медии и да решава какво представлява и какво не представлява дезинформация“, пише The Protocol.

Темата моментално стана арена на политически словесни престрелки, като някои обвиниха шефката Янкович, че е „партизански хакер“. В изявление говорителят на МВС Анджело Фернандес каза, че бордът е бил „грубо и умишлено погрешно характеризиран“ и потвърди, че Консултативният съвет по вътрешна сигурност сега прави ревизия с надеждата да отговори на два въпроса.

„Първо, как отделът може най-ефективно да се справи с дезинформацията, която представлява заплаха за нашата страна, като същевременно защитава свободата на словото, гражданските права, гражданските свободи и неприкосновеността на личния живот. Второ, как МВС може да постигне по-голяма прозрачност в нашата работа, свързана с дезинформацията и повишаване на доверието на обществеността и други ключови заинтересовани страни“, каза Фернандес.

Окончателните препоръки трябва да бъдат направени в рамките на 75 дни. През това време работата на Съвета ще бъде поставена на пауза.

Сред критиците на борда са редица учени и правни специалисти по регулиране на платформите. Те се опасяват, че „кладенецът вече е отровен“.

Илон Мъск и Джеф Безос също се включиха в действието. Безос написа в Twitter тази седмица, че „новосъздаденият Борд за дезинформация трябва да прегледа“ един от туитовете на президента Байдън относно облагането на богатите, за да коригира инфлацията.

В интервю на екс-шефката на Борда за управление не дезинформацията Нина Янкович пред изданието NPR нейният първи коментар бе: „По същество всичко, което може да сте чули относно Съвета за управление на дезинформацията, е грешно или е просто откровена лъжа“.

Коментар