Контактните лещи – най-добрият компютърен екран

Контактните лещи се превръщат в носими дигитални дисплеи до една година (снимка: CC0 Public Domain)

Представете си, че трябва да произнесете реч пред пълна зала с хиляди хора, но вместо да поглеждате бележките си или аутокюто, думите се превъртат пред очите ви, в която и посока да гледате. Това е само една от многото функции, които производителите на интелигентни контактни лещи обещават да имаме в близко бъдеще.

„Представете си… вие сте музикант и Вашите текстове или акорди вървят пред очите ви. Или сте спортист и постоянно виждате своите биометрични данни, изминатото разстояние и всяка друга информация, от която се нуждаете“, казва Стив Синклер от Mojo, която разработва интелигентни контактни лещи. Компанията е на път да започне цялостно тестване на интелигентни контактни лещи върху хора. Това би трябвало да даде на потребителите „вграден“ в очите дисплей, който сякаш се носи пред погледа.

Основа на технологията са добре познатите контактни лещи, които се използват за корекция на зрението. Вътре обаче бива вграден малък microLED дисплей, наред с интелигентни сензори и твърдотелни батерии.

Микро-екран за текст и данни, измервания

„Изградихме това, което наричаме прототип с пълна функционалност, който действително работи и може да се носи – скоро ще го тестваме,“ казва Синклер. „Сега идва интересната част, където започваме да правим оптимизации за производителност и мощност и да го носим за по-дълги периоди от време, за да докажем, че можем да го носим през целия ден“.

Дисплей в лещата може да се използва за много неща. Освен за текста на речта или на песен, технологията може да „включва способността за самонаблюдение и проследяване на вътреочното налягане или глюкозата“, казва Ребека Рохас, инструктор по оптометрични науки в Колумбийския университет. Тоест технологията има здравно приложение. Нивата на глюкозата например трябва да бъдат внимателно наблюдавани от хората с диабет.

На ход са изследвания за създаване на лещи, които могат да диагностицират и лекуват здравни проблеми – от очни заболявания до диабет или дори рак – чрез проследяване на определени биомаркери като нива на светлина, наличие на дадени молекули, свързани с рака, или количеството глюкоза в сълзите. Може да има и лещи, отделящи лекарствени вещества с цел лечение на дадени състояния, пише BBC.

Екип от университета в Съри, например, наскоро създаде интелигентна контактна леща, която съдържа фотодетектор за получаване на оптична информация, температурен сензор за диагностициране на потенциално заболяване на роговицата и сензор за глюкоза, наблюдаващ нивата на глюкоза в слъзната течност.

„Ние го правим ултра плосък, с много тънък мрежест слой и можем да поставим сензорния слой директно върху контактна леща, така че да докосва директно окото и да има контакт със слъзния разтвор“, казва Юнлонг Джао, преподавател по съхранение на енергия и биоелектроника в университета в Съри. „Ще почувствате, че е по-удобно за носене, защото е по-гъвкаво и тъй като има директен контакт с разтвора, може да осигури по-точни резултати от сензорите“, казва Джао.

Въпреки вълнението, технологията за интелигентни лещи все още трябва да преодолее редица препятствия.

Ами енергията?

Едно предизвикателство ще бъде захранването с батерии. Те, очевидно, трябва да са невероятно малки. Но ще доставят могат ли да осигуряват нужната мощност, за да направят нещо полезно?

Дисплей в лещата може да се използва за много неща (снимка: CC0 Public Domain)

Mojo тества продукта си, но иска клиентите да могат да носят лещите през целия ден, без да се налага да ги презареждат. „Очакването [е], че не консумирате информация от обектива постоянно, а в кратки моменти през деня. Действителният живот на батерията ще зависи от това как и колко често се използва, подобно на смартфона или смарт-часовника днес“, обяснява говорител на компанията.

Неприкосновеност

Производителите ще трябва да имат грижа и за сигурността на данните на хората, които носят лещите. Интелигентните лещи могат да изпълнят своята функция само ако проследяват движенията на очите на потребителя – а това, в съчетание с други налични данни, може да разкрие много за човека. Въпросът не е безобиден, когато се говори за събиране на биометрични данни и събиране на показатели за здравословното състояние на носещия.

Ако има и камера

Още по-смущаващи стават въпросите, ако се предположи, че някой ден смарт-лещите ще имат и вградена камера.

„Ами ако тези устройства събират и споделят данни за това какви неща гледам, колко дълго ги гледам, дали сърдечната ми честота се ускорява, когато видя определен човек, или колко се изпотявам, когато ми бъде зададен определен въпрос?“ пита Даниел Лойфер, старши анализатор по политиката в групата за кампании за цифрови права Access Now.

„Този тип интимни данни биха могли да се използват, за да се направят проблематични изводи за всичко – от нашата сексуална ориентация до това дали казваме истината при разпит“, добавя той. Казва, че умните контактни лещи биха могли да се разглеждат като потенциално съкровище от интимни данни.

Подобни опасения изплуваха на бял свят при пускането на смарт-очила от Google през 2014 г. „Всяко дискретно устройство с камера, обърната напред, която позволява на потребителя да прави снимки или да записва видео, крие рискове за поверителността на наблюдателите“, казва още Лойфер.

Съпътстващи проблеми

Наред с всичко това има и опасения относно продукта, който би бил познат на всеки, който носи контактни лещи. „Всеки тип контактни лещи може да представлява риск за здравето на очите, ако лещите не са поставени правилно или не се поддържат правилно,“ казва Рохас от Колумбийския университет. „Точно като всяко друго медицинско устройство, ние трябва да се уверим, че здравето на пациентите е приоритет и ползите от носенето на устройството надвишават риска“.

Синклер казва, че лещите на Mojo ще се появят на пазара в рамките на една година и темата за хигиената е сериозен въпрос. По него компанията работи с офталмолози и други здравни експерти.

Главното притеснение произтича от вероятността за неспазване на изискванията или лоша хигиена на лещите и прекомерно износване. Това може да доведе до допълнителни усложнения като дразнене, възпаление, инфекции или рискове за здравето на очите.

В това отношение фирмите-производители казват, че умната леща би могла да бъде програмирана и „да открива дали се почиства достатъчно редовно и дори да предупреждава потребителите, когато се нуждае от смяна“.

Коментар