Хората в ОАЕ с най-големи очаквания към 3D печата

3D печатът е технологията, която най-осезаемо ще промени живота, за добро – вярват в ОАЕ (снимка: CC0 Public Domain)

Според скорошно проучване, жителите на ОАЕ вярват, че технологията за 3D печат ще стане широко разпространена в страната и очакват тя да има най-положително въздействие върху обществото, разкри проучване.

В онлайн проучването, проведено от YouGov, 1000 граждани на ОАЕ са попитани за тяхното мнение относно 16 нововъзникващи технологии. „Данните показват, че от всичките 16 изброени технологии жителите на ОАЕ най-вероятно са чували много – или имат известна осведоменост – относно криптовалутите, виртуалната реалност, автономните автомобили и 3D печата“, казват от YouGov.

Общо 85% от анкетираните са посочили, че 3D печатането ще стане широко разпространено. 83% очакват технологията да има положителен ефект върху обществото.

Изкуственият интелект (AI) ще стане широко разпространен, според 78% от анкетираните. 76% и 75% очакват същото съответно за автономните автомобили и криптовалутата.

Две трети вярват, че ИИ ще бъде добър за обществото. 64% смятат, че самоуправляемите коли ще донесат ползи за обществото, а 60% очакват положително въздействие от виртуалната реалност.

Криптовалутата е най-известната от съвременните технологии, според проучването. „Прилагането от страна на правителството на ОАЕ на първия закон, регулиращ виртуалните активи, и други скорошни инициативи, които помогат на хората да придобият по-задълбочено разбиране на технологията, изглежда са създали благоприятна среда за криптовалутата. Това я прави най-широко известната технология в страната“, коментира YouGov.

ОАЕ, подобно на други държави от Персийския залив, инвестира сериозно в технологии за подобряване на начина на живот и създаване на нови индустрии. Правителствата на региона инвестират сериозно в научни изследвания и развитие на най-новите цифрови технологии в опит да диверсифицират икономиките си и да намалят зависимостта си от изкопаемите горива.

От друга страна, отвореността на населението към новите технологии осигурява благоприятна среда за тяхното развитие, натрупване на експертен опит и в крайна сметка увеличаване на експортния потенциал.

Коментар