Наноинженеринг обещава нови материали за електрониката

Усъвършенствана микроскопия позволява наноинженеринг на нови материали за електрониката (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Националната лаборатория „Оук Родж“ в САЩ и Корейския университет „Сунгюнкван“ са използвали усъвършенствана микроскопска технология, за да създадат обещаващи нови материали чрез наноинженеринг – за компютрите и електрониката в „ерата отвъд Закона на Мур“.

В исторически план компютрите са станали по-бързи и по-мощни благодарение на Закона на Мур“. Той гласи, че броят на транзисторите в чиповете за изчислителната техника се удвоява на всеки две години. С това, общо взето, се удвоява и изчислителната мощ. Ала днешните транзистори с нанометров мащаб са достигнали границите на възможното, казват специалистите. Затова са необходими нови подходи за мащабиране на съществуващата технология.

Екипът от учени е приложил фокусиран лъч от хелиеви йони за локално манипулиране на фероелектричеството в тънък филм от метален оксид, подобрявайки полезното свойство за транзисторите и паметта. Резултатите, публикувани в списание „Science“, показват как светлинно-йонната микроскопия може да отключи уникални функционалности в материалите и да създаде нови пътища за проектиране на бъдещите изчислителни устройства.

„Този проект… отваря нови граници за локален контрол и разбиране на свойствата на материалите в наномащаб“, коментира Лиъм Колинс от „Оук Родж“.

Коментар