Предлагат ултра-бърз подход за защита от загуба на данни

Иновативно решение на Acronis предотвратява катастрофални изтичания на данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов, усъвършенстван пакет за предотвратяване на загубата на данни (DLP) обяви компанията за киберзащита Acronis. Решението обещава да промени правилата на играта на пазара, като защитава от изтичане на данни доставчиците на управляеми услуги (MSP) и бизнес-организации от всякакъв мащаб.

Най-същественото, е, че новият технологичен продукт, който се интегрира в платформата Acronis Cyber Protect Cloud, не изисква месеци внедряване или висококвалифицирани екипи за поддръжката му, подчертаха от разработчика. Системата се справя с една от основните пречки за по-широкото разпространение на решенията за предотвратяване на загуба на данни: изтощително дългия процес на внедряване и тромавото и продължително административно изпълнение.

От години организациите се мъчат да защитят чувствителните си данни от неоторизиран достъп, причинен от външни атаки, или вътрешни рискове като грешни ИТ конфигурации или човешки грешки. Само шепа големи корпорации обаче имат ресурсите да управляват цялата сложност на подобно решение, високите разходи за внедряването му и значителните трудности, които вървят ръка за ръка с въвеждането на DLP.

Това е причината, поради която глобалният пазар на DLP решения е на път да надмине 6 млрд. щатски долара до 2026 година,  според прогноза на Global Industry Analysts Inc. Доклад на Gartner сочи, че малките и средните организации често имат трудности да внедрят и управляват DLP инструменти. Консултирането и управляемите DLP услуги, според анализаторите, могат да предложат решение с висока стойност от гледна точка на инструментите за управление, но не и да заменят вътрешното знание за данните и отговорността на бизнес организациите.

„Сред клиентите, с които работим ежедневно, опасенията, че техните финансови отчети или клиентски данни могат да се появят при търсене в Google, не им дават миг спокойствие. Това и на нас не дава миг покой”, каза Лорънс Троемел, президент на NobleTec. „Искаме да им помогнем да запълнят липсите, но е наистина трудно да успеем да го направим рентабилно в кратки срокове – особено когато дойде нов клиент след сериозен пробив”.

Чрез интегриране на възможности за DLP на поведенческа база в платформата Acronis Cyber Protect Cloud се разширява нейната способност за унифицирана защита на данните, киберсигурност и управление, обхващайки всички системи, данни и работни потоци, без оглед тяхната локация. Така обхватът на киберзащитата се разширява от идентификацията до възстановяването, а бизнесът си гарантира непрекъсваемост на работата.

В момента е налична версия с ранен достъп до усъвършенстван DLP от Acronis, който използва същата унифицирана конзола като Acronis Cyber Protect Cloud и агента за видимост над данните и класификацията. Решението предпазва чувствителните данни, пренасяни посредством широк спектър от потребителски и системни връзки, вкл. програми за бърз обмен на съобщения и периферни устройства.

Освен това DLP системата предлага готови, оформени темплейти за класификация на данните за често използваните регулаторни рамки, включително GDPR, HIPAA и PCI DSS.  Осигурен е и постоянен мониторинг за DLP инциденти с множество възможности за изпълнение на политиките, което прави възможно постоянното, своевременно и автоматично настройване на политиката според спецификите на конкретния бизнес.

Системата включва още мощни възможности за одит и записване, с които администраторите могат да реагират ефективно при DLP събития и да провеждат разследвания след пробив.

Новата усъвършенствана DLP технология е достъпна чрез Програма за ранен достъп посредством Acronis Cyber Protect Cloud. Съществуващите потребители на Acronis и партньорите, които вече използват платформата, могат да внедрят решението при нулев разход. За нови клиенти Acronis Cyber Protect Cloud с усъвършенствана DLP технология е достъпен под формата на безплатна тестова инсталация.

Коментар