Ядлив QR код ще издава фалшивото уиски

Ядлив мини-етикет с недоловим QR код ще отличава истинското уиски от фалшификатите (снимка: Purdue University/John Underwood)

В бъдеще, когато си поръчате чаша уиски в бара, може да помолите бармана да махне ядливия флуоресцентен етикет, който плува в течността – въпреки че е безопасен за консумация.

Този малък копринен етикет с QR код ще е мярка за сигурност, която може да разкрие дали уискито, което искате да изпиете, е фалшиво. Използвайки смартфон за сканиране на етикета, който е разработен от биомедицински инженери от университета Пърдю и Националния институт по селскостопански науки в Южна Корея, потребителите ще могат да потвърдят автентичността на напитката.

Разбира се, в момента няма етикети, плуващи в бутилките с уиски. Но тази нова технология за борба с фалшифицирането, за която бе написано в сп. ACS Central Science, може да се окаже стъпка към намиране на решение с фалшификатите – и то не само в производството на уиски.

„Някои течни лекарства съдържат спирт. Искахме да тестваме етикета първо в уиски поради по-високото съдържание на спирт в него“, казва Йънг Ким, ръководител на изследванията и доцент в школата по биомедицински инженеринг в Пърдю. Според него, тъй като копринените протеини понасят спирта лесно, формата на етикета може да се поддържа дълго време.

Кодът на флуоресцентния копринен етикет е еквивалент на баркод или QR код и не се вижда с просто око. Етикетите са годни за консумация и не причиняват стомашни проблеми, ако човек ги погълне, докато пие уиски. Спокойно – не влияят на вкуса на уискито!

Йънг Ким и научният сътрудник Джунгво Лийм казват, че създаването на етикетите включва обработка на флуоресцентни копринени пашкули от специализирани копринени буби, за да се създаде биополимер, който може да бъде оформен по различни модели с цел кодиране на информацията.

„Спиртните напитки лесно се фалшифицират. Продават се много фалшиви уискита на пазара“, разказва Лийм, позовавайки се на проучвания. „Фалшивите артикули, като например лекарства и алкохол, са голям проблем по целия свят. Има много примери за големите количества фалшиви лекарства, продавани по целия свят, които в някои случаи убиват хора“, предупреди ученият.

„Разработката е изключително важна за пациентите и купувачите за справяне с фалшивите стоки“, смята Ким. „С тази технология… можете да използвате своя смартфон за удостоверяване. Искаме да дадем възможност на пациентите да са наясно с този проблем. Искаме да работим с фармацевтичните компании и производителите на алкохол, за да им помогнем да се справят с проблема.“

Според екипа, етикетите са допълнителен механизъм за удостоверяване редом с маркираните предпазни пломби върху бутилките. Методът навярно би бил желан за бутилките със скъп алкохол или специалните, скъпи лекарства.

Коментар