EPYC процесорите на AMD – как се случват иновациите

След утвърждаването за HPC и облака, AMD EPYC навлиза сред ключовите корпоративни ИТ
(снимка: AMD)

Новите архитектури в разработките на AMD правят възможни високопроизводителни изчисления, които залягат в основите на някои от най-важните научни изследвания на нашето време – такива като климатичните промени, създаването на нови лекарства и постигането на изследователски открития. Предпоставка за това е фактът, че AMD постоянно слуша обратната връзка от своите клиенти от всички сфери на дейност и отчита техните потребности.

Как се случват иновациите в AMD разказва Роджър Бенсън, старши директор “Технологии и решения за облачни, сървърни ЦоД системи” за региона ЕМЕА.

Г-н Бенсън, доскоро някои анализатори описваха сървърния пазар като скучен. Сега изглежда има динамика в него благодарение на възхода на третото поколение EPYC CPU и Instinct GPU на AMD. Като че ли сме достигнали повратна точка в сървърния бизнес – какво означава това за индустрията като цяло и за AMD?

AMD работи с пълна мощност както по иновациите за създаването на забележителни нови продукти, така и по придобиванията на други компании с цел разширяване на нашето портфолио от решения. Интензифицираме скоростта на иновациите, защото – когато е налице толкова конкурентен пейзаж – трябва да си уверен, че осигуряваш най-новата и най-добрата технология на потребителите.

След утвърждаването на AMD EPYC за високопроизводителните изчисления и облака, през настоящата част от 2022 г. ускоряваме навлизането сред ключовите корпоративни ИТ, телекомуникациите, както и в специфични технически сегменти на изчисленията.

“Интензифицираме скоростта на иновациите, за да осигурим най-новата и най-добрата технология на потребителите”, казва Роджър Бенсън, AMD (снимка: личен архив)

В корпоративния сектор наблюдаваме как потребителите възприемат сървърите AMD EPYC за софтуерно-дефинирано съхранение на данни и виртуализация, а сега виждаме и как потребителите използват нашите продукти за бази данни и аналитични решения.

В телеком сектора потребителите сертифицират AMD EPYC сървърите за опорните мрежови решения и напредват към ерата на 5G. Очакваме и възход на сървърните решения тип „на ръба“.

Една от нашите най-скорошни иновации е сървърният процесор от трето поколение AMD EPYC 7003 с AMD 3D V-кеш, който осигурява до 78% по-добра производителност в сравнение с конкурентните решения на база на масово внедрени технически приложения за изчисления. Технически изчислителни натоварвания като например автоматизация на проектирането на електроника (EDA), изчислителна динамика на флуидите (CFD), анализ на крайните елементи (FEA) и структурен анализ се изпълняват скоростно. Това позволява на нашите потребители да оптимизират своите изчислителни ресурси и да изпълняват задачите си невероятно бързо.

Ускорителите от серията AMD Instinct MI200 Series са най-новите GPU за центрове за данни на AMD, проектирани да залегнат в основата на постижения в диапазона на „екза“-мащабите. Помагат на учените да се справят с най-притеснителните трудности на нашето време, от климатичните промени до изследванията в областта на ваксините. Ускорителят MI200 е създаден, за да ускори „дълбокото“ обучение на изкуствен разум, като MI250X надминава 380 терафлопса пикова теоретична FP16 производителност.

С оглед развитието на изкуствения интелект придобиването на Xilinx означава, че AMD вече може да предложи най-добрите в индустрията FPGA, адаптивни SoC, AI машини и софтуерна експертиза, които позволяват на AMD да предложи силно портфолио от високопроизводителни и адаптивни изчислителни решения.

Защо големите облачни доставчици като Google и AWS избират AMD за сървърите в своите центрове за данни? Очаквате ли тази тенденция да се задълбочи с пускането на 4-то поколение EPYC по-късно тази година?

Работните натоварвания на доставчиците на облачни решения са разпределени и за тях е важно да могат да получат колкото се може повече ядра. По отношение на днешния избор на пазара на x86 системи, нашите 64-ядрени процесори AMD EPYC имат до 1,6 пъти повече ядра в сравнение с водещата фамилия 3rd Gen Xeon Scalable. AMD осигурява висока стойност и съотношение цена-производителност за нашите облачни клиенти.

Процесорите AMD EPYC предоставят важни решения на клиентите на AWS, изпълняващи интензивни изчислителни задачи в облака, както се вижда от последните им C6a инстанции. Според AWS, C6a инстанциите предлагат до 15% по-добро съотношение цена-производителност за изчисленията спрямо предишното поколение c5a инстанции за различни натоварвания, фокусирани върху изчисленията.

Също така наскоро обявихме, че процесорите AMD EPYC ще са в основата на новата C2D виртуална машина, предлагана от Google Cloud. Това ще предостави на клиентите мощна производителност и изчислителна сила за високопроизводителни натоварвания, свързани с паметта, в области като автоматизация на електронното проектиране (EDA) и изчислителната динамика на флуидите (CFD). Това решение е продължение на партньорството ни с Google, отбелязвайки третото семейство инстанции, захранвани от трето поколение EPYC процесори в Google Cloud и присъединявайки се към T2D и N2D.

Процесорите AMD EPYC и Instinct GPU са основата на първия екза-мащабен суперкомпютър в САЩ – Frontier, разработен в сътрудничество с HPE. Какви са предимствата на новите технологии на AMD, особено третото поколение EPYC и Instinct GPU, в сферата на високопроизводителните изчисления?

AMD слушаше внимателно какви са нуждите на потребителите, използващи високопроизводителни изчисления, и се зае със справянето с тези нужди, като дефинира продуктовите пътни карти за AMD EPYC и Instinct. По-специално, потребителите, използващи HPC, ни казаха, че имат нужда от по-добър баланс между високата изчислителна производителност, високата честотна лента на паметта, високата I/O пропускателна способност. Проектирахме процесорите от AMD EPYC така, че да са силни и балансирани по отношение на всички тези изисквания.

По отношение на производителността нашите най-нови процесори от трето поколение AMD EPYC са базирани на архитектура на ядрото “Zen 3” с до 64 ядра и до 32MB L3 кеш за всяко ядро при стандартните продукти. Това драматично увеличава скоростите при анализи на данни. За честотната лента на паметта, EPYC има 8 канала за DDR4-3200MHz памет и поддържа 16 DIMM-а на канал с капацитет 4TBHPC за цокъл. Най-сетне, за I/O пропускателната способност EPYC има 128 PCIe линии тип PCIe 4.0 за максимизиране на I/O капацитета и помага за намаляване на тесните места при достъпа до данни.

Подготвяният в момента суперкомпютър Frontier в Националната лаборатория „Оук Ридж“, който се базира на MI250x и третото поколение AMD EPYC процесори, ще изведе до нови висоти границите на научните изследвания, драматично подобрявайки производителността на изкуствения интелект, анализите и симулациите – в мащаб. Това ще помогне на учените да постигнат повече чрез изчисленията, да идентифицират нови тенденции чрез данните и да разработват иновативни методи за анализ на данните, за да ускорят темповете на научните открития.

Традиционно фокусирана върху облачните центрове за данни, AMD не крие амбициите си за пазара на корпоративни сървъри. Какво се промени с пускането на 3-то поколение EPYC в този сегмент? Какъв е отговорът на AMD към програмата на Intel за доставяне на предварително валидирани сървъри за различни типове работни натоварвания със софтуерна оптимизация от партньорската екосистема?

Клиентите осъзнават, че продуктите на AMD са водещи в много области. В корпоративния сегмент например сме виждали клиенти да приемат AMD EPYC сървъри за софтуерно дефинирано съхранение и виртуализация, а сега имаме и клиенти, които все повече използват нашите продукти в решения за бази данни и анализи.

Що се отнася до функциите за сигурност, AMD Secure Encrypted Memory помага за защита на данните, дори ако паметта е физически премахната от сървъра. AMD Secure Encrypted Virtualization пък е предназначена да защити поверителността на данните – на място и в облака.

По отношение на предоставянето на софтуер, ние имаме широка екосистемна поддръжка сред основните доставчици на хиперконвергентни инфраструктурни с устройства и готови системи, захранвани от процесори AMD EPYC, включително Dell Technologies, HPE, Lenovo и Supermicro.

Наред с това работим с ключови софтуерни производители като Microsoft, VMWare и Nutanix, за да предоставим сертифицирани платформи, с което да помогнем на клиентите да опростят управлението на центъра за данни от какъвто и да е мащаб. Започваме да се сближаваме с тях все повече и повече и да предоставяме системи за разработчици, които да позволят оптимизация за решенията с AMD EPYC.

Коментар