Microsoft пусна кросплатформен Defender Antivirus

Defender Antivirus защитава всички потребителски устройства от киберзаплахи
(снимка: Microsoft)

Microsoft пусна ново кросплатформено приложение за киберсигурност Defender Antivirus, насочено към крайните потребители. Антивирусът се отличава с опростен контролен панел и защитава всички потребителски устройства от киберзаплахи наведнъж.

От днес Defender Antivirus е достъпен за абонатите на Microsoft 365 Personal и Microsoft 365 Family, които използват устройства с Windows, macOS, iOS и Android за взаимодействие с облачната услуга. В зависимост от устройството възможностите на приложението може да се различават.

Така например, Defender за iOS и iPadOS няма антивирусна защита, но предоставя други инструменти за киберсигурност, включително защита срещу фишинг. Версията на Defender за Android има вградена антивирусна защита, включително инструмент за системно сканиране за злонамерени приложения и защита срещу фишинг.

В Windows новото приложение основно действа като табло за управление, което не пречи на антивирусната програма, вградена в операционната система. Панелът на Windows Defender позволява преглеждане на антивирусен софтуер на трети страни като Norton или McAfee и управление на сигурността на свързани устройства.

Очаква се новото приложение да бъде полезно за потребители, които искат да защитят множество устройства, като контролират настройките за сигурност с помощта на обикновен контролен панел.

„Разширяването на нашето портфолио за сигурност с Microsoft Defender за физически лица е естествен и вълнуващ процес в еволюцията ни като компания за сигурност. Това е само началото. В бъдеще ще продължим да консолидираме новите защити в едно табло, включително функции като защита от кражба на самоличност и сигурна интернет връзка”, каза Васу Джакал, корпоративен вицепрезидент по сигурността на Microsoft.

Коментар