РС пазарът ще намалява в близките години

Доставките на персонални компютри ще намалеят с над 10% през настоящата година
(снимка: CC0 Public Domain)

През следващите няколко години доставките на лаптопи и настолни компютри ще намаляват. С такава прогноза се ангажираха анализатори на тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC).

Според експертите, тази година на световния пазар ще излязат около 223 милиона лаптопа, 178 милиона от които ще бъдат произведени от Тайван. В сравнение с 2021 г., доставките ще намалеят с 10,3%. Очаква се също спад от 2,7% в предлагането на настолни компютърни системи – на пазара ще бъдат пуснати около 80 милиона бройки.

Говорейки за причините за негативната динамика, анализаторите отбелязват, че предишното нарастване на търсенето на компютри, свързано с принудителния престой на хората у дома поради пандемията и преминаването към дистанционни форми на заетост и обучение, почти изчезна през 2022 г. с последиците от войната в Украйна и блокирането заради Covid-19 в Китай.

„Страхът от глобална икономическа дефлация и рецесия също доведе до спад в доверието на потребителите и допълнително забави пазара на преносими компютри тази година”, коментира прогнозата Едуард Лин, консултант в MIC.

Анализаторите смятат, че спадът на компютърния пазар ще продължи и през 2023 г. Доставките на преносими компютри ще паднат с още 1,6% до малко под 220 милиона единици, докато сегментът на настолните компютри се очаква да спадне с близо 5% до 75,9 милиона единици.

Ситуацията трябва да започне да се подобрява през 2024 г. Според прогнозата на MIC, доставките на лаптопи ще се повишат с 3% до 226,2 милиона единици, но настолните системи ще останат на червено – доставките им ще намалеят с 0,8% до 75,3 милиона единици.

И двете категории – лаптопи и настолни компютри – ще се върнат към растеж през 2025 г., като доставките на лаптопи и настолни компютри ще се увеличават с 3,5% и 0,2% съответно до 234,2 милиона и 75,5 милиона.

Наскоро и анализаторите на IDC предупредиха за предстоящия спад на световния пазар на компютри. Според техните изчисления, до края на тази година ще бъдат пуснати 321,2 милиона настолни компютри, работни станции и лаптопи, което е с 8,2% по-малко отколкото година по-рано.

Експертите обаче отбелязаха, че дори ако негативната им прогноза се сбъдне, обемът на пазара на компютри през 2022 г. пак ще остане значително по-висок от стойностите преди пандемията. Тази прогноза се подкрепя от предстоящия цикъл на обновяване на компютърния хардуер, силното търсене в корпоративния сектор и скока в продажбите на компютри в развиващите се региони.

Що се отнася до възстановяването в бъдеще, експертите на IDC са по-скептични от своите тайвански колеги от MIC. Американската компания смята, че пазарът на традиционни компютри ще спре да намалява едва през 2026 г., когато доставките ще се увеличат с 0,1%. Като цяло за петгодишния период динамиката ще бъде отрицателна – прогнозният средногодишен темп на растеж (CAGR) за периода от 2021 до 2026 г. е 0,6%.

Коментар