Toshiba може да бъде купена за 22 милиарда долара

Toshiba е получила 10 оферти за придобиване и излизане от борсата
(снимка: Toshiba)

Появиха се нови потенциални купувачи на Toshiba. Около 22 милиарда долара могат да бъдат платени за придобиване на японската компания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознати със ситуацията.

Офертите са общо 10, осем от които включват продажба на японския производител на непублична компания и излизане на Toshiba от борсата. Сред кандидатите за покупка е британският инвестиционен фонд CVC Capital Partners, който и преди това отправи предложение за поглъщане на компанията.

Условията на предлаганите сделки, включително финансови, варират значително при различните кандидати, посочват източниците на Ройтерс. На фона на появата в медиите на информация за възможна продажба на Toshiba, акциите на компанията поскъпнаха с 6,5% в четвъртък, 23 юни.

Планът за преструктуриране

Toshiba се съгласи да разгледа варианта за продажба, след като се отказа от голямо преструктуриране. През февруари 2022 г. компанията обяви план за разделяне на две структури – Infrastructure Service Co. и Device Co. Първата щеше да отговаря за инфраструктурните системи и решения, цифровите решения, както и за батериите и чиповете на Kioxia. Device Co., от друга страна, трябваше да развива сектора на силови полупроводници, електронни устройства и съхранение, твърди дискове с голям капацитет и аналогови интегрални схеми.

Преструктурирането беше планирано да се осъществи през втората половина на фискалната 2023 г. Toshiba се надяваше, че с този ход ще може да постигне устойчив растеж на печалбите и да увеличи стойността за акционерите.

Структурата в момента

В момента Toshiba има седем основни подразделения, включително инфраструктура, която се занимава със системи за обществен транспорт, водоснабдяване, канализация и асансьори. Енергийното подразделение на конгломерата е специализирано в изграждането на топло- и атомни електроцентрали, а подразделението по електроника отговаря за производството на твърди дискове и полупроводникови продукти.

Защо бе отменено разделянето

Но разделянето на Toshiba беше отменено. През март 2022 г. Effissimo Capital Management, един от най-големите акционери на Toshiba, заяви, че ще продаде дела си в Toshiba на инвестиционната компания Bain Capital, ако тя направи официално предложение. Тогава Bain Capital съобщи, че все още не са взети окончателни решения, въпреки че Nikkei разкри плановете на компанията да се слее с японски инвестиционни фондове за съвместно изкупуване на Toshiba.

Коментар