В Япония не достигат 35 000 инженери по чипове

Япония ще се опита да си върне позициите в чиповете, но трябва да реши проблема с кадрите
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големите производители на чипове в Япония са изправени пред недостиг на персонал. На местната полупроводникова индустрия са необходими още 35 000 инженери, но такива липсват на трудовия пазар.

До началото на 90-те години на миналия век Япония контролираше повече от половината от световния пазар на полупроводници, но търговският конфликт със Съединените щати сериозно ограничи нейната сфера на влияние. Икономическите трудности изостриха ситуацията в полупроводниковата индустрия и сега, за да наваксат, японците ще трябва да намерят 35 000 инженери през следващите десет години.

За недостига на кадри съобщава Файненшъл Таймс, като се позовава на писмо, което браншовата организация на производителите на чипове е изпратила миналия месец до Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Асоциацията прогнозира, че осемте най-големи производители на чипове в Япония ще трябва да наемат около 35 000 работници през следващите десет години, за да направят огромните инвестиции в полупроводниковата индустрия на страната икономически жизнеспособни.

Решаващо десетилетие

Втората половина на това десетилетие ще бъде решаваща, според участниците на пазара, за цялата японска полупроводникова индустрия, тъй като ще предостави най-големия шанс за възстановяване на загубените позиции на страната на световния пазар.

Недостигът на кадри затруднява постигането на поставената цел. Между 2010 и 2021 година броят на професионалистите по електроника на възраст от 25 до 44 години в Япония е спаднал от 380 000 на 240 000, сочи официалната статистика.

Отлив на професионалисти

Финансовата криза от 2008 г. удари силно японската икономика, принуждавайки много опитни професионалисти да напуснат полупроводниковата индустрия. Настоящите студенти от търсените специалности предпочитат да работят или в областта на разработката на софтуер, или като цяло във финансовия сектор след завършване на университетите.

Големи корпорации като Sony и Toshiba са готови да финансират не само научноизследователска дейност, но и обучението на специалисти от академичните институции в страната, но формирането на квалифицирани кадри отнема време. Компаниите се конкурират за най-добрите таланти по целия свят, така че японските производители на чипове ще трябва да държат високо летвата, за да останат привлекателни в очите на търсещите работа.

Коментар