A1 обучава безплатно възрастните по дигитална грамотност

„Интернет за всички 55+” дава базови умения на възрастните за ползване на технологиите
(снимка: А1 България)

А1 България започна серия от обучения по дигитална грамотност за възрастни, които са част от програмата „Интернет за всички 55+”. Това е третото издание на инициативата и тази година ще обхване 40 читалища в 12 града и 23 села в страната, като се провежда в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища”.

Обученията от „Интернет за всички 55+” са напълно безплатни за всички желаещи – условието е само участниците да са на възраст над 55 години. Курсовете се провеждат под формата на видеоуроци, които са разделени на 12 части и обхващат теми като основните настройки на телефона, използването на чат програми и социални мрежи, работата с приложения за контакти, календар и бележки, както и търсене на информация в интернет или обекти на картата.

Създадени са и специални уроци за все по-важните теми като онлайн пазаруване и разпознаване на фалшиви новини, уточниха от компанията.

Преодоляване на дигиталната пропаст

„Повечето хора приемат дигиталните умения за даденост. Постоянно превключваме между различните приложения и устройства, създаваме акаунти в различни платформи и преминаваме през технологичните препятствия без затруднения, дори без да се замисляме. В същото време е факт, че за голяма част от възрастните хора технологиите са предизвикателство и стрес”, коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации”, А1 България.

По нейните думи, пандемията много ясно е показала колко голяма всъщност е „дигиталната пропаст” между поколенията. „Използването на технологиите е умение, което не трябва да остава само в ръцете на младите. Именно това е целта на „Интернет за всички 55+” – да даде базови умения на възрастните хора и така да подобри живота им в дигиталния свят”, допълни Захариева.

Надграждане на съдържанието

Настоящото издание на програмата надгражда досегашното съдържание, като добавя изцяло нови теми, към които участниците имат интерес, и така се покриват някои от най-важните за тях области от знания, поясни инж. Георги Петров, председател на УС на Асоциация „Съвременни читалища”.

Обученията от „Интернет за всички 55+” са напълно безплатни за всички желаещи
(снимка: А1 България)

„Интернет за всички 55+” се провежда в 12 града и 23 села: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Нов Град и Караманово.

Третото издание на инициативата ще продължи до 10 ноември 2022 г., а пълният списък с читалища и всички обучителни видеоклипове от програмата са достъпни тук.  Във всяко читалище, което е част от инициативата, желаещите да се включат в курсовете ще открият таблети с мобилен интернет от А1 и нужните аксесоари за обучението, а също така ще могат да разчитат на съдействие на място от квалифицирания персонал. Всички, които преминат през програмата и попълнят успешно теста накрая, ще участват в томбола за технологични награди.

Инициатива с все по-голям обхват

„Интернет за всички” стартира в България през 2014 година и в началото беше насочена основно към децата и тийнейджърите. От 2019 година А1 разшири обхвата на инициативата и към хората на възраст над 55 години, за да може информацията и знанията за технологиите да достигнат и до възрастните хора в цялата страна. През последните две издания на „Интернет за всички 55+” са обучени над 700 курсисти.

Коментар