Биткойн пада и заради самите компании за добив

От началото на годината биткойн загуби 50% от стойността си
(снимка: CC0 Public Domain)

Компаниите за добив на биткойн също имат пръст в тенденцията на поевтиняване на най-популярната криптовалута в света. Така е, защото са принудени да продават биткойни в условията на падащ курс на криптовалутата.

За да увеличат ликвидността и да намалят разходите, компаниите за добив трябва да продават криптовалута и това ще продължи да оказва натиск върху цената на биткойн, отбелязва Блумбърг  цитирайки анализатор от финансовия холдинг JPMorgan Chase & Co.

В момента публичните компании за крипто-добив имат около 20% дял от общия брой биткойни. В същото време много компании са принудени да продават биткойни, за да покрият оперативните си разходи и да обезпечат съществуващи заеми.

„Продажбата на биткойни от „миньорите” за покриване на оперативни разходи или за намаляване на разходите може да продължи и през третото тримесечие, ако рентабилността им не се подобри”, казват анализаторите. Подобна тенденция „вероятно вече е оказала натиск върху цените [на биткойн] през май и юни, въпреки че има риск този натиск да продължи”.

Колко се обезцени биткойн

От началото на тази година най-популярната криптовалута в света се обезцени с повече от 50%, което бе подпомогнато от повишаването на основните лихви от Федералния резерв на САЩ, както и от високата инфлация. Имаше и други проблеми, като срива на екосистемата на Terra.

Сега проблемите продължават, а проектите за децентрализирано финансиране губят пари. Поради това милиарди долари заеми, които преди са били отпускани на биткойн „миньорите”, са изложени на риск.

Различни оценки за стойността на крипто-добива

Според JPMorgan, цената за копаене на един биткойн е намаляла от $18-20 хиляди в началото на годината до $15 хиляди този месец. Това вероятно се дължи на мащабното въвеждане в експлоатация на по-енергийноефективно оборудване за добив. Но оценките за стойността на копаенето на биткойни могат да се различават.

Според Arcane Crypto, цената за добива за голяма компания е около 8000 долара за крипто-монета, предвид средните цени на електроенергията и сравнително новия хардуер. В същото време Securitize Capital изчислява, че като се вземат предвид всички инфраструктурни разходи и лихвени проценти, общите харчове на някои крипто-копачи могат да надхвърлят 20 хиляди долара за монета.

Коментари по темата: „Биткойн пада и заради самите компании за добив”

добавете коментар...

  1. :)

    Балончето се надувало, надувало, надувало и накрая се спукало ….

  2. Anonymous

    Корабът потъва, yжас!

    Капитанът

    -Спокойно вода ще има за всички!

Коментар