Virgin Orbit извърши първото нощно пускане на сателити от самолет

Модифициран самолет Boeing 747 пусна през нощта ракета със седем сателита
(снимка: Virgin Orbit)

В петък срещу събота космическата компания Virgin Orbit извърши първото в света нощно пускане на ракета-носител със сателити от борда на самолет. В същото време това е четвърти поред успешен пуск на ракета от самолет, извършен от компанията.

Virgin Orbit се стреми да разшири възможностите си за пускане на ракети-носители по поръчка на клиенти. Пускът тази нощ се състоя от космодрума на компанията в Мохаве, Калифорния с модифициран самолет Boeing 747. Това е обикновена площадка за излитане и кацане, подобна на повечето самолетни писти по света.

След достигане на целевата точка над океана самолетът пусна от под крилата си ракета-носител с дължина 21 метра и 7 спътника. Секунди по-късно ракетата включи двигателите и изведе всеки от спътниците на желаната орбита – кръгова траектория на височина 500 км над Земята.

Първият успешен пуск на Virgin Orbit с полезен товар на борда се състоя през януари 2021 г., след проваления опит от май 2020 г. Последваха успешни опити със спътници през юни 2021 г. и януари 2022 г. Сегашният пуск на спътници е четвъртият поред успешен и първият, извършен през нощта.

Всички пет пускания досега бяха осъществени от космодрума в Мохаве. Предстои първият пуск от територията на Великобритания, който се очаква през август или септември. Компанията планира пускания и от Япония, където ще обслужи местни клиенти.

От общо седемте изпратени в орбита сателита два неголеми принадлежат на Министерството на отбраната на САЩ. Още два спътника бяха пуснати за полска компания, единият от които с експериментален воден двигател, два за образователни програми под егидата на НАСА и един за изследване на космически боклук (Adler-1).

Любопитен факт е, че Virgin Orbit дава на всяка мисия името на музикален албум, издаван от една от компаниите в групата – Virgin Records, което се превърна в своеобразна запазена марка на космическата фирма с британски корени.

Коментар