Пазарът на чипове започва да се „охлажда“

След две години на криза пазарът на полупроводникови чипове върви към успокояване
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко производители на чипове, сред които Micron и AMD, сигнализираха за намаляващо търсене. Като причина те посочиха „горещата“ инфлация, която свива разходите на потребителите. Все пак тенденцията обещава облекчаване на 2-годишния остър дефицит на полупроводници, който засегна производството на всякакви стоки, съдържащи електроника.

В края на миналата седмица производителят на чипове за памети Micron Technology прогнозира много по-лоши от очакваното приходи за текущото тримесечие. Фирмата каза, че пазарът е „отслабнал значително за много кратък период от време“. Акциите на компаниите от сектора поевтиняха в борсовата търговия, включително тези на тайванските TSMC и MediaTek, холандската ASML, френско-италианската STMicroelectronics и немската Infineon.

В продължение на две години чипмейкърите бяха претоварени със заявки, опитвайки се да отговорят на големите поръчки от производители на какво ли не – от смартфони и персонални компютри (PC) до електормобили. Търсенето рязко скочи в първите седмици на пандемията.

Появилият се дефицит принуди редица компании да спрат част от производствените си линии – сред тях и фирми за електромобили, медицинско оборудване и всякаква техника с вградена в нея електроника. Тазгодишният продължителен локдаун в Китай допълнително влоши проблема.

Сега обаче растящата инфлация в целия свят доведе до „затягане на коланите“ сред потребителите. В резултат на това продажбите на смартфони и компютри са намалели рязко. Прогнозите на анализаторите са, че тази година ще отбележи осезаем спад в продажбите на мобилни устройства.

„Вярваме, че ще са нужни едно-две тримесечия на производителите на смартфони и персонални компютри, за да оползотворят наличните запаси“, споделиха анализаторите на Needham в коментар след резултатите на Micron.

AMD миналия месец също отбеляза забавяне на продажбите на чипове за персонални компютри. TSMC, най-големият договорен производител на чипове в света, също сподели, че основните му клиенти намаляват поръчките за периода до края на 2022 г., за което съобщи в петък и тайванският всекидневник Digitimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Водещият производител на чипове за памети Samsung Electronics временно спря новите поръчки и поиска от някои свои партньори да забавят или намалят доставките на компоненти с няколко седмици, съобщи Nikkei миналия месец.

Коментар