Термо-дронове търсят оцелели след срив на ледник в Италия

Дронове с термовизионни камери издирват 17-те изчезнали след срива на ледника Мармолада в Италия (снимка: CC0 Public Domain)

Спасители прибягнаха до термални дронове, за да търсят оцелели, заклещени под ледовете, след като лавина, предизвикана от срутването на най-големия ледник в италианските Алпи, уби най-малко шестима души и рани други осем. Около 17 души се считат за изчезнали към момента.

Ледникът Мармолада се срина в неделя, след като на върха бе регистрирана рекордно висока температура от 10 градуса по Целзий. Ледникът се намира в най-високата част на италианските Доломити. „Намерихме разкъсани тела в безформена вълна от лед и отломки, простираща се на над 1000 метра”, каза Джино Комели от Алпийската спасителна служба пред всекидневника Corriere della Sera в понеделник.

Говорителят на службите за спешна помощ Микела Канова разказа пред АФП, че „лавина от сняг, лед и скали” е връхлетяла туристическото трасе в момент, когато е имало няколко групи хора с въжета, „някои от които са били пометени”.

Хеликоптерите и кучетата за наблюдение бяха отзовани с падането на нощта и поради опасения, че ледникът все още може да е нестабилен. След това обаче спасителите са прибягнали до дронове, оборудвани с термокамери, за да продължат търсенето през нощта и днешния ден (понеделник), каза кметът на Канацеи Джовани Бернар пред АФП.

Изображения на лавината, заснети от близко убежище, показват сняг и скали, които се спускат по склоновете на планината като река. „Чудо е, че сме живи“, сподели пред Corriere della Sera Стефано Дал Моро, инженер, който пътувал с израелския си партньор. „Чу се тъп шум, след това над нас се спусна море от лед. Безполезно е да бягаш, можеш само да се молиш да не дойде по пътя ти. Клекнахме и се прегърнахме силно, докато ледът преминаваше“.

Масимо Фрезоти, професор в университета Roma Tre, поясни пред АФП, че колапсът е причинен от необичайно топлото време, свързано с глобалното затопляне. В същото време валежите са намалели с 40 до 50 процента по време на сухата зима. „Настоящите условия на ледника съответстват на средата на август, а не на началото на юли“, каза той.

Коментари по темата: „Термо-дронове търсят оцелели след срив на ледник в Италия”

добавете коментар...

  1. тех-идиоти

    Термо-дронове ?!?! ***
    Виж за дронове с термални камери и сензори да, но някак си в желанието да създадат нови неизучени думи обогатявайки чуждиците в родният ези се пръкна термо-дронът…
    ***

Коментар