Нидерландия може да забрани популярни видеоигри

Игрите по модела „лоот бокс” може да станат незаконни в Нидерландия
(снимка: CC0 Public Domain)

Законопроект за забрана на игрите от типа „лоот бокс” срещна ентусиазирана подкрепа в Холандия. Ако докуметът бъде приет, това ще означава важни промени в екосистемата на видеоигрите, разрешени в страната.

Шест политически партии в Холандия, представляващи повече от 50% от гласовете в Камарата на представителите и повече от 50% в Сената, призоваха за забрана на „loot box” игрите. Борбата срещу тях се води в ЕС от доста време. Нещо подобно се случи в Белгия през 2018 г.

Холандският законопроект, представен от група политици, гласи, че „децата са манипулирани с микротранзакции във видеоигрите” и че така наречените „лоот бокс” игри са форма на хазарт”.

По-рано холандският хазартен орган се опита да вкара търговията с подобно съдържание в законови рамки, но тъй като „лоот бокс” не е отделен продукт, според съществуващите закони за хазарта в Холандия, това не беше възможно.

Сега обаче се очаква, че с политическата подкрепа на високо ниво одобрението на закона от Камарата на представителите и Сената е само въпрос на време.

Някои игри, по-специално изключително популярната FIFA, използват интензивно „лоот бокс”, за да си осигурят приходи от игрово съдържание. Но в ЕС и дори извън него, например в Обединеното кралство, политическият натиск върху игралната индустрия се увеличава, така че няма да е изненадващо, ако с течение на времето свързаните покупки бъдат забранени в повечето европейски страни.

Коментар