Големият проблем в софтуерната индустрия: разнообразието?

Недостигът на жени сред програмистите и пристрастното отношение към дамите затрудняват ИТ фирмите в условията на кадрова криза
(снимка: CC0 Public Domain)

Разнообразието остава огромен проблем в технологичния свят, по-конкретно в сферата на разработката на софтуер. Нов анализ на работната сила наскоро установи, че 9 от 10 професионалисти, заети с програмиране, са мъже.

Повече от 9 от 10 софтуерни разработчици по света са мъже, според глобално проучване на Stack Overflow. По-конкретно делът на мъжете е 93% от професионалните разработчици. В същото време 84% от разработчиците се идентифицират като хетеросексуални, докато 77% се идентифицират като бели и/или европейци.

В проучването са анкетирани повече от 73 000 разработчици на софтуер от 180 страни. Резултатите от изследването „рисуват картина на индустрия, която се бори да постигне напредък в приобщаването, въпреки обещанията на бизнес-лидерите – проблем, който става още по-голям сега, когато компаниите са изправени пред нарастващата липса на таланти“.

Според Министерството на труда на САЩ, заетостта в сферата на разработката на софтуер ще нарасне с 22% в периода от 2020 до 2030 г. Това е много по-бързо от средното темпо за други професии. Въпреки това жените и хората от слабо представените групи съставляват само малка част от работната сила сред разработчиците. В потвърждение на това миналогодишното изследване “FRG Technology Consulting Java and PHP Salary Survey” установи, че само един на всеки 10 разработчици е жена.

Проблемът с разнообразието има много лица и други данни сочат, че т.нар. слабо представени групи срещат и други пречки в професията на софтуерния разработчик. Например, Google наскоро разкри, че полът, расата и възрастта имат значение в процеса на ревизиране на създадения програмен код: написаното от жени много по-често бива връщано за поправка, отколкото написаното от мъже. Google нарича това “излишно връщане” и изчислява, че то коства на компанията по над 1000 инженерни часа на ден.

„Прегледът на кода по своята същност е процес на вземане на решения, при който рецензентите трябва да преценят дали и кога е приемлива промяната на кода. Следователно ревизията на написаното е податлива на човешки пристрастия“, отбелязват изследователите на Google Емерсън Мърфи-Хил, Сиера Джаспан, Каролин Егелман и Лан Чен. Техните анализи сочат, че шансът да бъде върнат кодът, написан от определени групи – жени, чернокожи и др., е по-голям отколкото за белите мъже :

  • при жените – с 21% по-висок;
  • за чернокожите – с 54% по-висок;
  • за латиноамериканците – с 15% по-висок;
  • за азиатците – с 42% по-висок;

Освен тона е установено, че шансът да бъде върнат за доработка кодът, написан от по-възрастните, също е по-голям, отколкото при младите разработчици.

Проучването на Stack Overflow сочи още, че 72% от професионалните разработчици са завършили или бакалавърска степен (48%), или магистърска степен (24%) в компютърните науки. Едва 6,2% са работещите, които са завършили само гимназия. Има и едни 12%, които са учили в колеж, без да са достигнали завършването на каквато и да е образователна степен.

Въпреки това привлекателността на професиите, свързани с писане на код, и разрастването на нетрадиционните пътища за набиране на таланти в индустрията изглежда оказват положително въздействие. Основание за този извод е, че проучването на Stack Overflow открива малко по-високи проценти на полово и расово разнообразие сред респондентите, които в момента се учат да създават код. От тях 88% се идентифицират като мъже, в сравнение с 8%, които се идентифицират като жени, и 2%, които се идентифицират като небинарни, джендър/куир или непосочили пол.

Въпреки че това не е голямо разнообразие, според Stack Overflow има „индикации, че индустрията може да продължи да става все по-разнообразна, тъй като повече хора се присъединяват към работната сила“. Проучването предполага, че нарастването на лесно достъпна техническа документация, видеоклипове с инструкции, блогове и платформи за онлайн обучение допринасят за по-достъпното разработване на софтуер.

Друг източник на задоволство за Stack Overflow е, че според същото проучване има по-малко учащи се разработчици, които се самоопределят като бели (24,3%) или европейци (25,9%), а в същото време все повече се идентифицират като индийци (18,2%), азиатци (16,8%) и африканци (8,4%).

„За да имаме по-приобщаващ технологичен свят, се нуждаем от повече приобщаващи места за изграждане и обсъждане на тези технологии и ние продължаваме да инвестираме в нашите усилия в тази посока“, заключават от Stack Overflow.

Коментари по темата: „Големият проблем в софтуерната индустрия: разнообразието?”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Белите хомо са повече от черните хомота. Освен това белите жени харесват повече черните хетеро.

  2. офф

    Ех, тези бели хетеро мъже ще я съсипят тая индустрия!

  3. Динков

    Кодът пол няма- или е добър или не.

Коментар