Amazon започна доставки с електрически велосипеди

Електрическите товарни велосипеди стават предпочитани от доставчиците на пратки
(снимка: Amazon)

Глобалният онлайн търговец Amazon пусна първия си „център за микромобилност” в Обединеното кралство като част от проект за замяна на замърсяващите камиони за доставка на пратки с електрически товарни велосипеди и, в някои случаи, с пешеходни куриери.

Проектът има за цел да помогне на Amazon да постигне своите климатични цели за 50 процента въглеродно неутрални доставки до 2030 г. Започвайки от лондонския квартал Хакни, компанията планира да доставя 1 милион пратки годишно с помощта на пешеходни куриери и електрически товарни велосипеди, в допълнение към доставките с електрически ванове.

Е-доставките ще се прилагат в рамките на една десета от зоната с ултра-ниски емисии в Лондон, където превозните средства се таксуват въз основа на количеството емисии, които произвеждат. Електрическите велосипеди и електрическите превозни средства са освободени от тази такса.

Междувременно Amazon обяви плановете си да отвори нови центрове за микромобилност през следващите месеци. Компанията вече управлява 1000 електрически микробуса за доставка в Обединеното кралство. По-късно тази година най-големият интернет търговец планира да представи нова линия ванове, произведени от Rivian в САЩ.

Електрическите товарни велосипеди стават все по-популярни сред компаниите за доставки. Пощенският и куриерски оператор FedEx също използва е-велосипеди за доставка на пакети в Лондон. UPS внедрява електрически товарни велосипеди в Сиатъл, САЩ. В Ню Йорк доставчиците на храна използват почти изключително електрически велосипеди.

Amazon все още не е дал подробности за това какви електрически велосипеди ще използва. Те най-вероятно ще бъдат подобни на мини-камионите, въведени за първи път от немската служба за доставки DPD и разработени от стартиращата компания EAVan, или четириколесните превозни средства за доставка eQuad, използвани от UPS.

Коментар