Стартира проект за интерактивно обучениe с Classmate PC

В 71 СОУ „Пейо Яворов” се състоя първият „Открит урок” с използване на Intel Classmate PC

В 71 СОУ „Пейо Яворов” се състоя първият „Открит урок” с използване на Intel Classmate PC

Пилотен проект за интерактивно обучение, базирано на компютри, стартира днес в 71 СОУ „Пейо Яворов”, Казичене. Зад инициативата стоят Intel Corp. и Министерството на образованието, младежта и науката.

В рамките на проекта 30 четвъртокласници ще учат, като използват Intel Classmate PC-та. Това са достъпни, компактни и устойчиви ученически лаптопи, проектирани да улеснят взаимодействието между учители и ученици по време обучение.

Изградени на базата на архитектура с процесор Intel Atom, тези нетбук компютри предоставят ценово-достъпно и функционално решение в подкрепа на широк набор от приложения и дейности в класната стая.

Classmate PC са достатъчно компактни и леки, за да бъдат удобни за малки деца. Оборудвани са с водоустойчива клавиатура, както и със защита срещу повреждане при случаен удар или изпускане.

В 71 СОУ „Пейо Яворов” се състоя първият „Открит урок” с използване на Intel Classmate PC, на който присъстваха министърът на образованието Йорданка Фандъкова и Иринел Бурлою, мениджър „Бизнес развитие” на Intel за България и Румъния.

Корпорацията дава своя принос в обучението на учителите да интегрират технологии в учебната програма, в локализиране и лицензиране на обучителни материали, както и в предоставяне на насоки на преподавателите.

“Силно подкрепяме реформите, които България провежда в образованието, насочени към подготвяне на учениците от началните класове да придобият компютърна грамотност”, заяви Иринел Бурлою.

Въвеждането на Intel Classmate PC-та създава e-образователна среда за младите хора и е голяма инвестиция в умения за 21-ви век, посочи представителят на Intel и добави, тази програма тепърва ще се разширява.

Intel работи с няколко български партньори по проекта. Сред тях са: Сирма Медия – за подготовка на образователно софтуерно съдържание, съобразено с учебната програма; РИСК Електроник – за хардуерно асемблиране и поддръжка на компютрите; и Некском България ЕАД – за предоставяне на необходимия WiMAX интернет.

Подобни програми в региона на Централна и Източна Европа стартираха в Унгария, Полша и Румъния, а преди броени дни – и в Македония.

Коментар