Топ музикален канал падна жертва на модерацията

YouTube се извини за свалянето на любим музикален канал с над 10 милиона абонати (снимка: екран от TouTube)

YouTube се извини на потребителите си за това, че свали два от най-популярните музикални канали в отговор на фалшив иск за авторски права. Компанията го определи още като злонамерен.

Каналът „Lofi Girl“ е известен със своите симпатични анимации и подбор на релаксираща хип-хоп музика. Създаден е с идеята да помага на младите хора с приятни мелодии по време на учене и за отпускане преди сън. В неделя неговият автор обяви, че „радиостанциите“ са били спрени след две години непрекъснат стрийминг. Това предизвика остро възмущение сред феновете.

Lofi Girl има 10 милиона абонати, които радва със своите редовно актуализирани миксове от успокояваща инструментална музика. Двата потока на канала – „ритми за отпускане/учене“ и „ритми за отмора и сън“ – имат почти 800 милиона гледания и са натрупали 21 000 часа време на непрекъснато свирене.

Когато и двата потока изчезнаха от YouTube, почитателите бързо предположиха, че това означава смъртта на „изключително важна част от културата на YouTube“. Един от поддръжниците написа: „Lofi Girl ми помогна да преживея толкова много стресиращи времена на учене. Обичах да гледам „на живо“ и знаех, че още много хора като мен също го слушат.“ Други успяха да намерят забавната страна на тъжната случка, шегувайки се, че аниме-героинята „най-накрая е готова за изпитите си“.

Когато забраната беше отменена, собственикът на Lofi Girl благодари на феновете за тяхната подкрепа. Той обаче изрази шок и разочарование, че фалшивите обвинения не са проверени задълбочено. „В края на краищата това беше напълно извън нашия контрол и тъжната истина е, че нямаше начин да обжалваме предварително“, написаха създателите на канала. „Ние полагаме максимални усилия да поддържаме висококачествени излъчвания на живо денонощно за нашата публика и да гарантираме, че спазваме политиката за стрийминг, без да даваме причина да бъдем премахвани.“

Лаконичното извинение на YouTube не даде обяснение как се е стигнало до свалянето на канала без надлежна проверка. Случаят обаче съвсем не е първият, в който легално съдържание бива премахвано в резултат на погрешна оценка. Неотдавна компанията обеща да „разгледа случая“, след като неин доклад за миналата година разкри, че общо 2,2 милиона модерационни решения са били отменени впоследствие.

Коментар