Автономна система с дронове спасява бедстващи в океана

Дронове с фиксирано крило могат бързо да издирват оцелели от аварии и катастрофи насред океана като част от автономна система с изкуствен разум (снимка: Технически университет “Чалмърс”)

Изследователи от Техническия университет „Чалмърс“ в Швеция работят върху нова автономна система за търсене и спасяване на хора, съставена от морски кораб, който може да изпрати няколко дрона с фиксирани крила на разузнаване из предварително определена зона.

Издирването на оцелели в океана при бедствия и аварии е трудна задача, а бързината на реакцията при издирването и спасяването може да се явява разликата между живота и смъртта. Точно затова екипът на „Чалмърс“ се надява да помогне със своята автономна система с три дрона.

Основата на проекта е автономен прототип на катамаран, първоначално създаден за други университетски проекти и вече тестван при автоматизирано разгръщане на специализирано оборудване в морето. Този кораб-майка ще бъде пратен към предварително определена зона за издирване в морето. Там той ще осигурява връзка чрез локални комуникации и интернет, като ще разчита и на GNSS и IMU системите.

От кораба ще се изстрелват група дронове с конструкция тип „фиксирано крило“. Те ще имат RGB и IR камери за търсене на хора във водата. Броят на апаратите ще се определя от интелигентни алгоритми, разработени от екипа.

Ако някой от дроновете започне да се изтощава, той ще се изведе от експлоатация и ще кацне във водата близо до кораба-майка, където ще излъчи съобщение, за да сигнализира, че е готов да бъде взет и презареден, преди да се присъедини отново към търсенето.

Ако дрон засече предполагаем човек във водата, той ще изпрати координатите си и кратък видеоклип до кораба-майка за последващо предаване оперативните екипи на сушата. Ако се потвърди, че обектът е човек в нужда, ще бъде изпратен квадрокоптер, който да осигури видео на живо и потенциално да достави вещи от първа необходимост. Междувременно местните власти ще бъдат информирани и ще бъде изпратена спасителна мисия с екипаж.

„Проектът се основава на простия принцип, че различните дронове имат различни предимства и като се позволи на няколко различни вида автономни дронове да работят заедно, ефективността на търсенето и скоростта на реакция при спасяване могат да бъдат значително подобрени, с потенциал да спасят повече животи“, каза Син Жао от екипа, от отдела по механика на флуидите в „Чалмърс“.

Всички отделни елементи на интелигентната система са вече тествани, потвърдиха изследователите. Сега предстои изпитването на всички компоненти като една автономна, цялостна система.

Коментари по темата: „Автономна система с дронове спасява бедстващи в океана”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Отново се намеси ерудит от световна величина, построил няколко звездни порта и космически кораб от най-висок клас и разби идята на хората.

  2. Az

    Е то хубаво де, ама докато изпращат и зареждат дронове, които да изпратят квадрокоптери и после хеликоптери и той човека ше даде фира….

Коментар