Мащабни съкращения сред топ производители на е-коли

Все повече производители на електромобили говорят за реорганизации и освобождаване на служители (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на електрически камиони Rivian Automotive ще информира служителите си в петък за потенциалните съкращения. В същото време Tesla ще затвори окончателно офиса си в Сан Матео в Калифорния и ще освободи 229 служители, работещи там.

Очаква се Rivian да разясни и плановете за спиране на някои свои програми като част от по-широко преструктуриране на компанията, заяви главният изпълнителен директор Р. Дж. Скариндж в имейл, изпратен до служителите в понеделник вечерта. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск пък още миналият месец каза на топ-мениджърите, че има „супер лошо предчувствие“ относно икономиката и че компанията трябва да съкрати персонала с около 10%.

В своя имейл Скариндж пише: „Rivian не е имунизиран срещу настоящите икономически обстоятелства и трябва да сме сигурни, че можем да растем устойчиво“. Компанията, според шефа, е „финансово добре позиционирана“, но е започнала „да дава приоритет на определени програми (и) да спира някои“.

Подобно на Rivian, базираната във Великобритания и САЩ фирма за електромобили Arrival също прави някои вътрешни „корекции“. В прессъобщение компанията предложи „реорганизация на своя бизнес в отговор на предизвикателната икономическа среда“.

Фирмата също говори за преструктуриране, за да се вмести в плановете си предвид наличните парични средства и плановете за пускането на пазара на своя продукт. Планът на Arrival включва „целеви 30% намаление на разходите в цялата организация“ и предвижда, че „това потенциално може да засегне до 30% от служителите в световен мащаб“.

За разлика от Rivian и Tesla, Arrival все още не използва думи като „съкращения“, но използваната по-горе лексика показва, че почти третина от персонала на Arrival по целия свят ще почувстват някакво въздействие.

Коментар