Руски космонавти ще излитат с ракети на SpaceX

Международната космическа станция е дом за руснаци и американци, независимо от конфронтацията между двете страни (снимка: CC0 Public Domain)

Американски и руски астронавти ще споделят пространство на борда на един и същи космически кораб за излитане от Земята, след като НАСА и Роскосмос постигнаха споразумение за „споделено пътуване“ в петък, след месеци на спорове и дискусии.

Две места в две отделни изстрелвания на руския космически кораб „Союз“ са запазени за астронавтите на НАСА. Първият по план следва да излети от стартовата площадка на руския космодрум в Казахстан този септември. Руските космонавти пък ще се присъединят към поне две бъдещи мисии на SpaceX до Международната космическа станция. Това ще е първияj път, когато руснак се качва на един от сравнително новите космически кораби „Crew Dragon“ на SpaceX.

НАСА назначи астронавта Франк Рубио за мисията на „Союз“ през септември. Астронавтът Лорал О’Хара пък ще се присъедини към по-късен полет на „Союз“. Роскосмос изпраща космонавта Анна Кикина на септемврийския полет на SpaceX, а Андрей Федяев ще лети на друга мисия на SpaceX през пролетта на 2023 г., според НАСА.

Споразумението за „размяна на места“, което не включва обмен на плащания между страните, се обсъждаше от НАСА и Роскосмос в продължение на месеци на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

Двете космически агенции потвърдиха, че подписването на споразумението за „споделено пътуване“ до МКС е от решаващо значение за „продължаване на безопасните операции“ на станцията. Ако руският космически кораб „Союз“ или ракета „Crew Dragon“ на SpaceX се сблъскат с проблеми и бъдат извадени от експлоатация, споразумението за размяна на места ще гарантира, че както американските, така и руските космонавти все още ще имат достъп до космическата станция.

„Станцията е проектирана да бъде взаимозависима и разчита на приноса на всяка космическа агенция, за да функционира. Нито една агенция няма способността да функционира независимо от другите“, се казва в изявлението на НАСА.

Коментари по темата: „Руски космонавти ще излитат с ракети на SpaceX”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Да, всички работят с Русия, дори и украинците. Те работят обаче по един специален начин.

  2. ..

    Всички работят с Русия, само в България не можем …

Коментар