Израел създава първия си квантов компютър

Развитието на квантовите технологии става стратегическа цел на Израел
(снимка: CC0 Public Domain)

Национална квантова инициатива на Израел (INQI) предвижда създаване на център за квантови изследвания и първия квантов компютър в страната. Решаващ принос за това ще имат компании от чужбина, въпреки че проектът ще бъде координиран и разработен от стартиращата фирма Quantum Machines, базирана в Тел Авив.

Очаква се в рамките на година и половина да заработи квантов изчислителен център със система от 50 кубита, съобщи The Register. Най-важната характеристика на израелския компютър ще бъде неговата гъвкава и надграждаща се архитектура, която няма да разчита на нито една-единствена технология. Системата постепенно ще внедрява най-напредналите открития в областта на квантовите изчисления, а броят на кубитите постоянно ще нараства до стотици и хиляди.

Стартъпът Quantum Machines, лидерът на проекта INQI, не разработва самостоятелно квантови процесори. Компанията е специализирана в хардуерната и софтуерната инфраструктура, необходима за работата на квантовите системи. Това още веднъж подчертава, че израелската квантова система ще бъде гъвкава и жива – всичко в нея може да се променя, за да се внедряват най-добрите решения.

Израелският квантов консорциум включва местния производител на отбранителна електроника Elbit Systems, холандския производител на квантови процесори QuantWare, разработчикът на квантова изчислителна технология, базирана на охладени атоми – ColdQuanta и британската компания ORCA Computing, която създаде технология за фотонна квантова памет.

„Подходът на отворената архитектура, възприет от Quantum Machines и нашите водещи глобални партньори в консорциума, ще осигури оперативна съвместимост с квантовите технологии на бъдещето”, казва Итамар Сиван, съосновател и главен изпълнителен директор на Quantum Machines. За стартиране на проекта Израелският орган за иновации ще отпусне на консорциума еквивалента на 58 милиона долара.

Коментар