Дрон с лазерно управление лесно избягва контрамерките

Лазерна система за дистанционно управление на дронове обезсмисля наземните системи за радиочестотно засичане и смущение (снимка: QinetiQ)

Системите за противодействие на дронове обикновено атакуват радиоуправлението или GPS системите на безпилотните летящи машини, дезактивирайки управлението от страна на пилота, както и предварително програмираните мисии. Но британската отбранителна технологична компания QinetiQ сега демонстрира лазерно управляван дрон, който подобни системи не могат да спрат.

Демонстрацията показа нова, двупосочна система за оптична комуникация в свободното пространство (FSOC), предназначена да допълни или замени радиоконтрола за дронове с военни мисии в зони, където врагът може да има RF-блокиращо оборудване.

Изглежда, че системата изисква пряка видимост за връзката между наземна станция и дрон с „много висока честотна лента“. Това на практика ще ограничи нейната приложимост. Но оборудването на земята е доста компактно и освен че прескача радиочестотните заглушители, системата прави практически невъзможно прихващането или дори откриването на потока от данни.

Човек наистина се чуди колко добре би се справила подобна система с дим, прах или други проблеми с качеството на въздуха – и наистина такива дронове навярно лесно могат да бъдат спрени от визуални прегради. Но QinetiQ вижда системата FSOC като начин за „омаловажаване на значителната инвестиция, която противниците може да са направили в оборудване за смущения в радиочестотния спектър“.

QinetiQ показа възможностите на лазерната система като част от проекта DSTL за въздушно командване и контрол, разузнавателно наблюдение и разузнаване и оперативна съвместимост на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Коментар