Мнозина в САЩ са потърсили нова работа – и някои съжаляват

Всеки четвърти служител в САЩ, който е напуснал предишната си работа, сега казва, че съжалява за решението си (снимка: CC0 Public Domain)

За някои работещи хора в САЩ „Голямото напускане“ се превърна в „Голямото съжаляване“. Ново проучване показва, че всеки четвърти служител, който наскоро е напуснал работа, сега съжалява за решението си.

Въпреки изключително ниското ниво на безработица през първата половина на 2022 г., търсещите работа в САЩ се подготвят за влошаване на условията в светлината нарастващата инфлация, цените на енергията и потенциалната рецесия, според ново проучване на платформата за търсене на работа Joblist.

Проучването показа, че 80% от търсещите работа очакват САЩ да влязат в рецесия през следващата година, а 49% вярват, че пазарът на труда ще се влоши през следващите шест месеца. В резултат на това 60% от търсещите работа смятат за по-неотложно да си намерят работа сега, преди пазарните условия да се променят.

Но всеки четвърти (26%), който е напуснал предишната си работа по време на „Голямото напускане“, сега казва, че съжалява за решението си. А 42% признават, че новата им работа не е оправдала очакванията им.

На фона на съжалението си 17% от респондентите са посочили, че биха се върнали на старата си работа. Други 24% са казали, че поне са готови да се върнат. А 23% споделят, че бившият им работодател се е свързал с тях с предложение за връщане, според доклада на Joblist.

Въпреки това 78% от анкетираните от компанията търсещи работа все пак вярват, че могат да изкарват повече пари, като сменят организацията.

„Някои хора съжаляват ли за смяната на работата? Разбира се, че го правят. Разкаянието на купувача е факт”, казва Лиза Роуан, вицепрезидент по изследванията в областта на софтуера и услугите за човешки ресурси в IDC. Тя напомня за поговорката, че моравата в чуждия двор винаги изглежда по-зелена.

Задържането на технологичния талант и привличането на нови служители остава основна тревога сред висшето ръководство на повечето бизнеси, според Роуън. Тенденцията може леко да стихне през следващите месеци, прогнозира тя.

„Тъй като инфлацията продължава да расте, някои фирми ще пострадат и може би ще започнат да ограничават наемането на служители. Това ще доведе до забавяне на смяната на работа“, заключава Роуън.

Коментар