Онлайн платформите ще се саморегулират… в Нова Зеландия

ИТ гигантите сами ще бранят хората от вредно онлайн съдържание…. в Нова Зеландия (снимка: CC0 Public Domain)

Все по-често правителства от всички краища на света налагат нови норми на ИТ гигантите по отношение на съдържанието, което се поднася, но Нова Зеландия избра друг подход – остави ги да се саморегулират. В понеделник големите интернет платформи се споразумяха относно мерките за ограничаване на вредното онлайн съдържание, като приеха кодекс, избягващ – според критиците – нуждата от държавно регулиране.

Meta Platforms, Google, TikTok, Amazon и Twitter подписаха „Практически кодекс“, съобщи Netsafe – правителствена група за интернет безопасност. Компаниите ще следват кодекса като форма на саморегулиране, разкри шефът на Netsafe Брент Кери.

Индустриалната лобистка група NZTech ще отговаря за това компаниите да изпълняват задълженията си. Това включва намаляване на вредното съдържание онлайн, докладване как правят това и подкрепа за независима оценка на резултатите.

„Надяваме се, че рамката за управление ще му позволи [на кодекса] да се развива заедно с местните условия, като в същото време зачита основните права на свободата на изразяване“, каза главният изпълнителен директор на NZTech Греъм Мюлер.

Meta и TikTok заявиха, че са ентусиазирани относно кодекса, който прави онлайн платформите по-безопасни и по-прозрачни.

Редица заинтересовани групи обаче поискаха повече подробности – например за санкции за всяко неспазване от страна на компаниите и за механизъм за обществени жалби. Активистите също така посочват, че пактът се администрира от индустриален орган, а не от правителството.

„Това е жалък опит да се предотврати регулирането – в Нова Зеландия и в чужбина – чрез насърчаване на модел, ръководен от индустрията“, коментира Манди Хенк, главен изпълнителен директор на Tohatoha NZ – организация с нестопанска цел, която е фокусирана върху социалното въздействие на технологиите.

Коментар