Seagate пуска 30TB твърди дискове до една година

Технологията HAMR използва лазерен диод за нагряване, монтиран на всяка глава (снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на твърди дискове Seagate планира да пусне на пазара второ поколение устройства, базирани на магнитен запис с подгряване (HAMR). Очаква се подобни HDD с капацитет 30TB да станат достъпни на пазара през следващите дванадесет месеца.

Технологията HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) е нов метод за магнитен запис, който прави възможно намаляването на размера на магнитната област за съхранение на един бит информация и увеличаване на плътността на битовете. В процеса на запис лазерен диод, монтиран на всяка глава, загрява за кратко малка част от дисковата плоча. Процесът на нагряване-охлаждане отнема наносекунди, докато самото устройство запазва магнитна и термична стабилност.

В съответствие с обявените планове, Seagate ще пусне второ поколение HAMR дискове с капацитет 30 терабайта (TB) не по-късно от средата на следващата година. В края на 2024-2025 г. трябва да се появят 40TB устройства, а до 2026 г. Seagate планира да се създадe HDD, способни да съхраняват 50TB информация или повече.

Според различни източници, цената на твърдите дискове, направени с помощта на технологията HAMR от второ поколение, ще бъде много висока. Следователно тези устройства ще намерят приложение основно в системи и центрове за данни от корпоративен клас.

Освен това до края на текущата година Seagate ще пусне 30TB сървърни твърди дискове, направени с помощта на традиционната технология за магнитен запис CMR (Conventional Magnetic Recording).

Коментари по темата: „Seagate пуска 30TB твърди дискове до една година”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Най-важното като информация няма на какъв брой плочи са?

Коментар