Предлагат да отпадне високосната секунда, пречи на ИТ системите

Въвеждането на високосна секунда често води до срив в работата на ИТ системите
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет компанията Meta, собственик на Facebook, Instagram и WhatsApp, предложи прекратяване на така наречените високосни секунди. Според специалистите, въвеждането им е потенциално опасна практика, която причинява значителни смущения в компютърните системи по света.

Високосната секунда е начин за справяне с ефектите от забавянето на въртенето на Земята, което пък е причинено от топенето на ледниците и редица други фактори. Високосната секунда е въведена за първи път през 1972 г., а впоследствие отговорността за добавянето ѝ е поверена на Международната служба за въртене на Земята.

„Ние като индустрия се сблъскваме с проблеми всеки път, когато се въведе високосна секунда. И тъй като това е рядко събитие, то депресира цялата общност, когато се случи”, казват Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, изследователи от Meta, в публикация в корпоративния блог.

„С нарастващото търсене на часовници с висока точност във всички индустрии, високосната секунда вече нанася повече вреда, отколкото полза, причинявайки смущения и прекъсвания”, допълват експертите на интернет гиганта.

През 2012 г. въвеждането на високосната секунда доведе до сериозен срив на сървърите на Reddit и остави сайтът недостъпен за 30-40 минути. Подобен проблем беше докладван от Cloudflare през 2017 г. – част от кода на публичната им DNS услуга не позволяваше „връщане на времето”.

Сега някои технологични компании, включително Meta и Google, предприеха стъпки, за да се справят с проблема: високосната секунда се „размазва” за по-дълъг период – в случая на Meta това са 17 часа.

От 1972 г. са въведени 27 високосни секунди и е възможно тази практика все пак да отпадне. Международният съюз по телекомуникации (ITU) вече е започнал да обсъжда въпроса за тяхното премахване, а подробен доклад по темата ще бъде публикуван през 2023 г.

Коментари по темата: „Предлагат да отпадне високосната секунда, пречи на ИТ системите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ма не се депресирайте бе глупаци, пийте едно валерианче…
    Как ще компенсирате движението на земята , а? Ще я държите за полите?

Коментар