TikTok обеща повече прозрачност за модерацията

Учени ще пускат нарочни публикации в TikTok, за да проверяват как работи модерацията в платформата (снимка: CC0 Public Domain)

Социалната мрежа TikTok заяви, че ще споделя повече данни с определени изследователи, за да могат да проучат дейността на платформата на фона на подновените критики относно въздействието на приложението за кратко видео върху обществото и връзките му с Пекин.

По-късно тази година компанията ще предостави на „избрани изследователи“ достъп до своите API, каза главният оперативен директор на TikTok Ванеса Папас в блог-публикация в сряда. Ходът има за цел да „подобри лесния достъп до публични и анонимизирани данни за съдържанието и активността в нашата платформа“, поясни Папас.

TikTok разработва и инструмент, който ще даде на учените „ефективен начин да оценят нашите системи за модериране на съдържание и да изследват съществуващото съдържание, налично на платформата“, добави Папас. Наред с това учените скоро ще могат да качват свои собствени публикации, за да видят как различните видове съдържание биват разрешавани, отхвърляни или предавани на модераторите за допълнителна оценка.

Заедно с това TikTok обеща да разшири докладите си за прозрачност, добавяйки информация за „противодействие на операциите за скрито влияние“. Тази информация ще бъде включена в тримесечните отчети на компанията. „Знаем, че не е достатъчно просто да кажем „доверете ни се“, казва Папас. „Ето защо отдавна поехме важен ангажимент за прозрачност, особено когато става въпрос за това как модерираме и препоръчваме съдържание.“

И други компании за социални медии наскоро обещаха да увеличат прозрачността за изследователите. Meta, компанията-майка на Facebook, обяви през май, че ще споделя повече подробности с изследователите за това как политическите и социалните реклами биват насочвани към потребителите на платформата.

Коментар