САЩ искат да лишат Китай от машини за съвременна флаш памет

Китай се научи да произвежда най-модерни 3D NAND памети, което е проблем за САЩ  
(снимка: YMTC)

Съединените щати възнамеряват да лишат конкурента си Китай от достъп до оборудване за производство на усъвършенствани 3D NAND памети, които се използват в съвременните електронни устройства.

Преди една година китайската компания YMTC започна масови доставки на 128-слойна 3D NAND памет за своите клиенти и успя да завладее 5% от световния пазар на флаш памет. В същото време американската Micron Technology контролира 11% от пазара и това подтиква властите в САЩ да наложат ограничения, които биха могли да забавят растежа на китайския конкурент.

От началото на тази година производството на флаш памет в Китай е достигнало 23% от световното, въпреки че само преди две години този дял не надвишаваше 14%, отбелязва Ройтерс. Дори американските компании Western Digital и Micron Technology произвеждат по-голямата част от NAND паметите си извън страната, което предизвиква известно безпокойство в Белия дом.

Сега властите в САЩ подготвят забрана за износ в Китай на определени видове технологично оборудване, което позволява производство на съвременна полупроводникова памет. Предполага се, че „линията на водораздела” ще бъде начертана въз основа на броя на слоевете – оборудване, което позволява производство на 3D NAND памет с повече от 128 слоя, ще бъде забранено за износ в Китай.

Става дума за продуктите на американските компании LAM Research и Applied Materials, но ограниченията ще засегнат и дейността на чуждестранните производители на памет в Китай. По-специално, бизнесът на Samsung Electronics и SK Hynix може да пострада, тъй като според американските служители е нежелателно да се внася подобно оборудване в Китай от която и да е компания, дори ако тя се контролира от централи, разположени в приятелски настроени към САЩ държави.

Корейската SK Hynix, която преди време купи подразделението на Intel за 3D NAND памети в Далиан, Китай, едва ли ще хареса тази новина. Samsung също има голямо съоръжение за производство на полупроводникови памети в Китай.

Тъй като YMTC започна да изпраща мостри от 192-слойна 3D NAND памет на клиенти през последното тримесечие, ограниченията върху вноса на технологично оборудване с произход от САЩ очевидно ще намалят способността ѝ да остане конкурентна на световния пазар. Според слуховете, дори е Apple проявила интерес към чиповете на YMTC за използване в мобилните си устройства.

Пакетът от закони, приет миналата седмица за стимулиране на развитието на американската национална полупроводникова индустрия, също съдържа ограничения за взаимодействие с компании, които правят бизнес в Китай. На получателите на американски субсидии ще бъде забранено да инвестират в разширяване и модернизация на производствените мощности в Китай в продължение на десет години.

Коментари по темата: „САЩ искат да лишат Китай от машини за съвременна флаш памет”

добавете коментар...

  1. Фофу

    РКК Изроден е червеният ти мозък.

    Първо другарА ти Сталин без военната и логистична помощ от САЩ щеше да стигне вървейки назад до кривите завой на Сибир, където Хитлер щеше да го довърши. Прочети на самите руски сайтове коя машина им е теглила дори Катюшата. Ще видиш името – Студебейкър. Спирам до тук въпреки, че има ОЩЕ десетки хиляди неща изпратени от САЩ на руснаците.

    Второ – всички немски войници, население и пр. са търсели начини да се предадат на лошите американци, а не на добрите руснаци. Защо ли ??

    Атомната бомба е била за да възпре самият Сталин, мозък чугунен. Запомни го добре. Сталин се е готвел да продължи на запад от Берлин, както и на изток към Япония. На изток специално в Манчурия е имал подредени над 80 хил оръдия и танкове с които е искал САМ да започне и довърши Япония. На запад е щял да отвори ВСВ втора част.

    Прочети, какво става на потсдамскита среща, защо започва берлинската блокада далеч след като Хитлер го няма и т.н.

    Японците са помолили Сталин за посредничество при капитулацията и той твърди им я обещава. Но не го прави – защо ?? Защото е искал да види на практика каква е тази нова бомба за която вече знае от разузнаването.

    В крайна сметка без бомбата жертвите щяха да са още много МИЛИОНИ.
    И на американците ако им е било много кеф да ги ползват (бомбите) са имали 4 год. да насолят планетата с такива бомби и да си я подчинят. Първата руска експерентална атомна бомба е изпробвана през 1949 г.

  2. РКК

    Ето ви още една малка част от общо човешкия прогрес, през 1945 година Червената армия начело със Йосив Висарионович Сталин накара водача на кафявата чума Адолф Хитлер да се самоубие от безсилие пред моща им (за което Фофу сигурно дълбоко съжалява и тайно рони сълзи). А през същата 1945 година САЩ използват ядрено оръжие (за първи и единствен път за сега в историята) над цивилни обекти убиваики близо 300 000 хиляди души. Ето тази частица е достатъчна да знаем за да разберем какво представляват американците. Изроди нищо повече.

  3. D2R2

    “Е как така? Нали конкуренция, отворени пазари?” – Хахахаха, какви отворени пазари и каква конкуренция има в Китай, че да претендират другите да им я предоставят!? Пак сърпове и чукове са на някои в главите!

  4. Фофу

    Едно нещо направили коминистите в зора да придобият военно надмощие и сега разни матрьшчици ще се на_кат да се хвалят. Сещаш ли се че това е една сто-хилядна от общия човешки прогрес за последните 100 год.
    А колкото до изтриване от лицето на земята, нещо не ти се разбира, или са ти изтрили и мозъка или виж там поспри с руската водка и пробвай пак.

    А щатите какви са, най-малко ти знаеш. А старата пролетарска песен дето били умиращи и пр. я знаем. Пейте си я, ако ви успокоява за приспиване. Мен не ме бърка.

    И да те светна, че по-голям фашизоид от Путин в момента няма на планетата

  5. НОАК

    А щатите са един умиращ бивш хегемон, неслучайно изкуфелия старец Байдън им е начело.

  6. НОАК

    Истината е че комунистите първи изпратиха човек в космоса, а такива фашизоиди като тебе ги изтриха от лицето на земята.

  7. Фофу

    Матрьошките “екперти” по оторени пазари веднага наскачаха. За тях няма значение, че Китай са комуняги и не траят абсолютно нищо западно на техния пазар или в инфраструктирата. Т.е. те са най-затворения въможен пазар.

    Но както и друг път и други споменаха, червената нагла пасмина не е необходимо да те разбира, важно е … само бой.

    Браво на американците.

  8. Йордан

    Само така! В никакъв случай не трябва да се допуска Катай да са първи.

    Удряй! Трябва да се постъпи по абсолютно същия начин, по който се действаше с Хуауей. 100% съм сигурен, че в китайските флаш-памети има вируси и подслушвателни устройства.

  9. Българин

    Е как така? Нали конкуренция, отворени пазари? Навремето това ни учеха западните господари. Сега изведнъж се оказа, че всичко било лъжа. Важното било парите да ходят от изток на запад. Ама това с тези технологии е доста закъсняло … Китай е лидер в новите технологии (по брой ОДОБРЕНИ патенти за последните 5 години), а и индустрията с чиповете, вече я владеят и не са зависими от американски технологии.

Коментар