SpaceX ще изстрелва секретни военни сателити

Компанията на Илон Мъск разширява сътрудничеството си с Космическите сили на САЩ
(снимка: SpaceX / Twitter)

Космическите сили на САЩ са сертифицирали свръхтежката ракета-носител за многократна употреба Falcon Heavy на SpaceX за изстрелване на свръхсекретни шпионски спътници.

Разширяването на сътрудничеството с военните не само ще даде на компанията на Илон Мъск достъп до повече правителствени мисии, но също така ще спести федерални пари чрез намаляване на разходите за извеждане на сателити в орбита.

Според публикация на Engadget, Космическите сили на САЩ вече са спестили повече от 64 милиона долара от GPS мисии, използващи ракети за многократна употреба Falcon 9. Агенцията е сертифицирала ракетата на SpaceX още през юли, но доскоро тази информация не беше оповестявана публично.

SpaceX може да използва и Falcon 9 за изстрелване на малки секретни военни спътници. Но в случаите на масивни орбитални апарати е необходима по-мощна ракета-носител като Falcon Heavy. Първото изстрелване на сателит от Националната разузнавателна агенция на САЩ със свръхтежка ракета на SpaceX се очаква да се състои между октомври и декември тази година.

Разширяването на сътрудничеството между Космическите сили на САЩ и SpaceX може да нанесе удар на конкурентните производители. На първо място, става дума за United Launch Alliance (ULA), съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin, което все още няма подобен сертификат за своята ракета Vulcan.

В момента ВВС на САЩ планират да извършат 39 изстрелвания за целите на национална сигурност между 2025 и 2027 г. Възможно е договорите за изпълнението на тези мисии да бъдат разделени между SpaceX и ULA, ако последната все пак успее да премине необходимата сертификация.

Коментар