Софтуерни корпорации крадели отворен код

Честа практика сред корпоративните разработчици е да си присвояват отворен код
(снимка: CC0 Public Domain)

Големи корпорации, занимаващи се с разработка на софтуер, не се колебаят да откраднат интелектуална собственост под формата на отворен код, който интегрират в своите комерсиални продукти. Това доказа бивш хакер и служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) и НАСА.

Патрик Уордъл, сега специалист по злонамерен софтуер за macOS и основател на фондацията за отворен код Objective-See, казва пред The Verge, че значителна част от програмния код, написан от него, е достъпен в интернет за изтегляне. Някои от разработките са привлекли вниманието на поне три компании, които използват кода на Уордъл без неговото разрешение.

След като открива кражбата на своя код, бившият хакер разказа за това на конференцията за информационна сигурност Black Hat Briefings. Уордъл и експертът по информационна сигурност Том Макгуайър от университета Джон Хопкинс успяха да докажат, че отвореният код наистина е бил използван в комерсиални продукти и то в продължение на няколко години. Авторите на този софтуер не посочват Уордъл като съавтор, не са поискали неговото разрешение и не са му предложили компенсация.

Уордъл умишлено не разкрива имената на компаниите, които са откраднали интелектуалната му собственост. Според него, едва ли става дума за разпореждане „отгоре”. Най-вероятно някой служител, отговорен за писането на кода, стои зад кражбата.

Въпросът се решава в полза на Уордъл, когато програмистът се свърза с компании, използвали кода му в своите услуги. Те веднага признават, че кодът наистина е интегриран без неговото разрешение. Вместо да премахнат кода на Уордъл от продуктите си, някои от разработчиците го компенсират директно, а други даряват средства на неговата фондация.

Уордъл казва, че той далеч не е единственият разработчик, чийто отворен код се използва в платен софтуер. Програмистът се надява да помогне както на разработчиците, така и на компаниите да защитят интересите си. Той съветва разработчиците на софтуер (с отворен или затворен код) винаги да имат предвид, че кодът им може да бъде откраднат и да се научат как да прилагат методи, които ще им помогнат да изобличат крадеца.

В допълнение, Уордъл предлага на корпорациите да обучават по-добре служителите си по основи на „обратното инженерство” на друг продукт с цел получаване на търговска изгода. В крайна сметка той се надява, че корпорациите просто ще спрат да крадат отворен код.

Коментари по темата: „Софтуерни корпорации крадели отворен код”

добавете коментар...

  1. Марко

    Термина closed source е неправилен,
    става дума за комерсиална софтуерна продукция, а идеята за отворен код е да противопоставя на комерсиалната продукция
    затова се разпространява безплатно.

  2. Марко

    Лицензи GNU/GPL отворен код дистрибуции на свързани двоични пакети са безплатни и се изтеглят от около десет центъра за разработка на отворен код Unix подобни системи 6% от софтуерната индустрия, останалото е на гиганта Microsoft©.
    Прави впечатление отворения код не е предвиден за печалба, труден за продажба
    в България има фирми, които използват незнанието на хората и продават отворен код
    като своя продукция.

  3. К. Колев

    Не сте запознат със софтуерните лицензи, което не ви пречи “компетентно” да коментирате.
    Всеки собственик/създател на софтуерен код, може да публикува своя код едновременно под няколко лиценза, включително и единия от тях да е GPL, а другия да е някакъв комерсиален лиценз. Много фирми практикуват това двойно лицензиране на кода, с цел задоволяване на нуждите на различните типове клиенти.
    Код лицензиран под GPL лиценз не може да се вгражда в продукти със затворен код. Ако все пак това е необходимо, то собственика на GPL кода може (ако иска) да продаде този код под друг софтуерен лиценз, позволяващ вграждане в проекти със затворен код.

  4. Blah

    Така. Направих си труда да проверя какво има въпросния господин нато open source, и се оказа, че почти всичкия му код е под GPL лиценз. С други думи, ако написаното в статията е вярно, то той самият е нарушил лиценза, като е разрешил на някакви компании да включват кода в closed-source проекти.

Коментар