Проучване: Автономното такси е удобно, но и по-опасно

Младите британци не вярват, че автономните превозни средства ще са по-безопасни от управляваните от хора (снимка: CC0 Public Domain)

Младите хора от поколението „Z” са много по-склонни да се возят на автономно такси и то най-вече заради удобството, без особени притеснения относно безопасността, установи ново британско проучване.

Поколение „Z” се наричат младите хора, родени приблизително в периода от 90-те до 2010 г. Те са израснали с дигиталните технологии, а при навършване на пълнолетие обикновено вече ползват приложения за споделено пътуване, е-скутери и др.

Проучването на университета Heriot-Watt в Обединеното кралство е установило, че нагласите на младите хора към автономните превозни средства са „положителни“, но младежите нямат ясни изисквания на тема безопасност. Лекотата на използване на автономните таксита е голямото предимство, според проучването. Тя е по-важна от показатели като финансови разходи, пътна безопасност или въздействие върху околната среда.

Почти половината („общо 49,7 процента“) от респондентите заявяват, че възнамеряват да използват автономни таксита; близо четвърт („значителните 22,6 процента”) казват, че няма да го направят, а малко повече от четвърт (27,8 процента) остават нерешителни.

Мъжете са по-позитивни относно перспективата за автономни таксита, но и по-поляризирани. Повече от половината (53,3 процента) от мъжете са „положително” настроени в сравнение с 43,5 процента при жените. Но дамите са по-склонни да бъдат „неутрални“, а сред мъжете има повече „много негативно настроени“, казват от университета.

В проучването са анкетирани младежи на възраст 18-24 години, запитани да оценят аспектите на автономните превозни средства по скала от 1 до 5 според това колко силно са съгласни с дадени твърдения. Отношенията към технологията са оценени като „невероятно положителни“ и получават най-висок среден резултат от 4,1291. Възприеманата лекота на използване носи втория най-„висок“ отговор от 4,1060.

Най-поляризиращ е въпросът дали автономните таксита ще са по-безопасни от тези, управлявани от човек-водач. Около 23,8% са категорично съгласни с подобно виждане. Други 43 процента „не са съгласни“ или „са силно несъгласни“ с твърдението. Около една трета казват, че не са сигурни.

Учените са приели присърце подобен резултат, като заключават, че „общо 70 процента не са съгласни, че самоуправляващите се таксита ще бъдат по-безопасни от обикновените таксита“.

В изявление на университета по този въпрос се казва: „Това е много важен резултат, тъй като намаляването на смъртните случаи на пътя е едно от основните очаквани предимства на автономните превозни средства. Следователно е важно, че тази извадка демонстрира противоположни убеждения“.

Коментар