Квантови технологии ще оптимизират авиацията

Квантовите разработки на IonQ може да помогнат на Airbus да работи по-ефективно
(снимка: IonQ)

Компанията за квантови изчисления IonQ обяви споразумение за сътрудничество с производителя на самолети Airbus. В рамките на партньорството ще бъде изследвана възможността за приложение на квантовите изчисления в аерокосмическите и пътнически услуги.

Като част от едногодишния съвместен проект „Quantum Aircraft Loading Optimization & Quantum Machine Learning”, двете компании планират да разработят прототип на квантово приложение за оптимизиране на натоварването на самолетите, както и да проучат възможността за използване на квантови изчисления за нуждите на Airbus и нейните клиенти.

С продължаващата криза на веригата за доставки, авиокомпаниите инвестират в най-напредналите технологии, за да помогнат за идентифициране на начини за по-ефективно въздухоплаване, включително чрез подобрена логистика.

Партньорството на Airbus с IonQ ще помогне за разработване на по-интелигентни алгоритми, които се възползват от силата на квантовите компютри. Това потенциално може да спести пари на компаниите, в резултат на оптимално разпределение на товара по време на полетите.

В дългосрочен план Airbus планира да използва квантови алгоритми за подобряване на други аспекти на въздухоплаването, включително намаляване на разхода на гориво, подобряване на аеродинамиката на самолета и оптимизиране на маршрутите.

„Оптимизацията е от решаващо значение за постигане на целите за устойчивост на авиацията”, отбелязва Airbus. „Ние сме развълнувани да проучим възможностите на IonQ да използва потенциала на квантовите изчисления за постигане на тези цели”.

Обявяването на партньорството с Airbus следва скорошното съобщение на IonQ за първите международни операции на компанията в ЕС и региона на EMEA. Преди това IonQ си партнираше с Hyundai Motors за разработване на по-усъвършенствани батерии за електромобили и изграждане на система за разпознаване на обекти в своите бъдещи автомобили. Наскоро IonQ обяви наличността на своята система в облачната платформа Microsoft Azure Quantum.

Коментар